Русе вече има ученически гвардейски отряд, а вчера се състоя церемония по освещаване и връчване на знамето му. Той е сформиран към Общинския младежки дом и включва 28 момчета и момичета от осми до десети клас от всички средни училища в Русе. Те ще участват активно в представителните и официални церемонии, както и във военните ритуали, които се организират в града. Забележителното е, че това е първото такова формирование в страната, създадено по идея на ученичка, както първото, обединило деца от различни училища.
„Нашият младежки гвардейски отряд има значение за всички русенци, за цялото ни общество. Ще го виждаме сред нас, ще ни носи сила, ще ни напомня какво е България, какво е Родина“, каза кметът на Русе Пенчо Милков.
Полковник Илия Милушев, съветник на президента на България Румен Радев по сигурност и отбрана, прочете поздравителен адрес от името на държавния глава. 
„Радвам се, че тази прекрасна инициатива продължава да се развива и това е ясен индикатор за назрялата необходимост от фокусиране на общественото внимание върху патриотичното възпитание на подрастващото поколение“, каза полк. Милушев. 
Това е тринайсетият младежки гвардейски отряд в страната, а идеята за неговото сформиране е на 17-годишната ученичка от гимназия „Христо Ботев“ в Русе Виктория Шекерова.
„Имам дълбок интерес към историята, както и към българската военна история. Вземам пример от нашите велики герои, жертвали се за родината. Те са притежавали уникални качества и искам да ги съхраня. Искам да накарам и другите млади българи да съхраняват тези прекрасни качества“, каза Виктория Шекерова. 
Знамето на новосформирания отряд бе осветено от Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия, а официалните гости забиха ритуално пирони в дръжката му. В церемонията участваха музиканти от Гвардейския представителен духов оркестър и изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.