Президентът на ФИФА Джани Инфантино отправи апел към световните лидери да призоват за прекратяване на огъня във войната на Русия срещу Украйна по време на Световното първенство по футбол, което започва тази седмица.
Само няколко дни след като помоли отборите на Световното първенство да избягват политическите теми  и проблемите с човешките права в домакина Катар, и да се съсредоточат само върху футбола, Инфантино изглежда се отклони от собствения си съвет, пише АП.
Световното първенство, което започва в неделя, може да бъде "този положителен стимул", според Инфантино, за търсенето на мир след почти девет месеца на военния конфликт в Украйна.
"Не сме наивни да вярваме, че футболът може да реши световните проблеми“, каза президентът на ФИФА пред делегати от най-големите политически нации в света на срещата на Г-20 в Индонезия.
"Така че молбата ми към всички вас е да помислите за временно прекратяване на огъня за един месец, докато трае Световното първенство по футбол, или поне за прилагането на хуманитарни коридори или нещо, което може да доведе до възобновяване на диалога като първа стъпка към мира", каза Инфантино.
"Ние знаем, че основният ни фокус като спортна организация е и трябва да бъде спортът. Но тъй като футболът обединява света, това конкретно Световно първенство по футбол, с пет милиарда души, които го гледат, може да бъде стимул за положителен жест, за знак или послание на надежда", каза Инфантино.