Втората фаза на глобален проект, който помага на три страни особено уязвими от изменението на климата, да се адаптират, за да подобрят своята продоволствена сигурност и хранене, стартира в кулоарите на 27-ата Конференция на ООН за изменението на климата (COP27) в Шарм ел Шейх, Египет, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО).
ФАО и правителството на канадската френскоговоряща провинция Квебек подписаха ново техническо и финансово партньорство, за да помогнат на Кот д’Ивоар, Хаити и Сенегал да се адаптират към изменението на климата.
Това е втората фаза на глобален проект от 2018 г.: "Укрепване на селскостопанската адаптация" (SAGA).
От самото си създаване SAGA е изградил солиден опит, помагайки на общностите в Сенегал и Хаити да се насладят на по-питателни храни и продоволствена сигурност и сега ще разшири помощта си към трета страна - Кот д’Ивоар.
Квебек допринесе с 5 милиона долара в първата фаза и ще допринесе с допълнителни 5 милиона долара, за да продължи усилията чрез втори проект, който ще продължи от 2023 до 2026 г.
Проектът обединява членове на гражданското общество, изследователи и правителства, за да помогне за създаването на политика, подобряване на капацитета на фермерите, разработване на научно обосновани данни и създаване на инструменти за преодоляване на изменението на климата.
"Проектът SAGA доказа ползотворно сътрудничество между министерства, гражданско общество и научни изследвания, поставяйки адаптирането на хранително-вкусовите системи в основата на климатичните решения. Имаме солидни основи за подновяване и засилване на нашите съвместни действия", каза Мария Хелена Семедо, заместник-генерален директор на ФАО.
Един от ключовите компоненти на проекта SAGA е защитата на биоразнообразието и екосистемата чрез надграждане на традиционните знания и признаване на важната роля на жените и младежите в селските райони за справяне с климатичната криза.
Устойчивото на климата земеделие на фокус
В продължение на три години SAGA е обучил около 1600 фермери в Сенегал и Хаити на устойчиви практики и е разработил 11 научни изследвания за подобряване планирането на адаптацията.
Обединявайки се с организации на гражданското общество и изследователски центрове, програмата е изготвила данни за уязвимостта на селскостопанските сектори и хидрологичните ресурси в Сенегал и за двигателите на възприемането на устойчиви практики от фермерите в Хаити.
Резултатите от двете дейности са послужили за информация за процесите на планиране като Национални планове за адаптация и Национално определен принос.
В Сенегал SAGA е обучил 100 експерти от правителството за финансови механизми за действия в областта на климата и инструменти за оценка на устойчивостта и уязвимостта. Той също така е изготвил две регионални перспективни проучвания в допълнение към документ с насоки за улесняване на прилагането на Национално определен принос.
В Хаити се изготвя практическо ръководство за забавяне на темпото на глобалното затопляне и адаптиране на техники за справяне с подобни промени, като се дава приоритет на най-добрите практики.
Мартин Бирон, министър на международните отношения на Квебек, приветства сделката, отбелязвайки как "само за няколко години правителството на Квебек се позиционира като активен и надежден партньор на ФАО".
"Квебек остава ангажиран с продоволствената сигурност и с предлагането на финансова подкрепа на своите партньори", допълни тя.
Новото техническо и финансово партньорство между ФАО и Квебек ще действа от 2023 г. до 2026 г. с цели, съобразени със стратегията на ФАО относно изменението на климата.