Световната антидопингова агенция (УАДА) няма да коментира разглеждането на делото за нарушение на антидопинговите правила срещу руската фигуристка Камила Валиева в Спортния арбитражен съд (КАС), съобщава ТАСС.
"Няма да коментираме хода на разглеждане на делото на Валиева от съда. Що се отнася до срока за разглеждане на този случай в съда, това е в правомощията на КАС", обявиха от УАДА.
УАДА отнесе случая на Валиева до КАС, позовавайки се на факта, че Дисциплинарната комисия на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) бави процеса. В жалбата си УАДА поиска КАС да признае Валиева за виновна в нарушаване на антидопинговите правила и да й наложи четири години наказание, както анулиране на резултатите й от 25 декември миналата година и отнемане на златния медал в отборното състезание на Олимпиадата в Пекин 2022.
УАДА многократно призовава за ускоряване на разглеждането на случая на Валиева. Разследването приключи в средата на септември, след което Дисциплинарната комисия на РУСАДА трябваше да проведе изслушвания и да вземе решение. На какъв етап е делото на Валиева не е известно. На 21 октомври РУСАДА заяви, че не възнамерява да съобщава датата на изслушването и решението на комисията, тъй като антидопинговите правила изискват подробностите около случая с непълнолетен спортист да се пазят в тайна.
16-годишната Валиева е заподозряна в употреба на забраненото вещество "триметазидин". То беше открит в пробата й от 25 декември 2021 година, но резултатът от теста беше обявен едва през февруари по време на игрите в Пекин. По това време тя вече беше спечелила злато в отборния турнир.