Депутати от всички политически сили се отзоваха на поканата, която бе отправена от кмета на Русе Пенчо Милков, да се срещнат и да говорят за проблемите на Русе и региона. Поради ангажименти не успя да пристигне единствено председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, а Ализан Яхова от ДПС не остана на пресконференцията заради заетост. В срещата се включиха още Драгомир Драганов от ГЕРБ-СДС, Рена Стефанова и Димитър Недялков от „Продължаваме Промяната“, Златан Златанов от „Възраждане“, Иван Иванов от „БСП за България“ и Иван Белчев от „Демократична България“.
„Ще получим съдействие от всеки един от народните представители. Поставих проблемите и получих пълна подкрепа от тях. За кмета е много по-лесно, когато народните представители по отношение на темата Русе са единни. Разговаряхме за облекчаване трафика на Дунав мост и основна част от таксите за преминаване през съоръжението да остават в общинския бюджет и да се използват за подобряване на инфраструктурата. Обсъдихме и Летище Русе, което е много важно да заработи“, каза кметът Пенчо Милков.
Той обясни, че е поставил проблемите за чистота на въздуха, свързаността на Русе с Южна България, изграждане на магистралата Русе-Велико Търново и на нови индустриални зони в града. Наред с това е запознал депутатите и с влошеното състояние на уличната мрежа в Русе от осъществяването на ВиК-проекта и нуждата от финансиране за преасфалтиране.
Във връзка с контрола върху промишлените производства Милков настоя да се работи в посока осигуряването на съвместни проверки между РИОСВ и РДНСК в предприятията, които да установят спазват ли се комплексните разрешителни. Чрез законодателна инициатива е необходимо да се въведат максимално допустими концентрации на някои химични агенти, както и да се наложи замерванията на въздуха да се случват на по-малки интервали, което да позволи статистически да се „уловят“ залповите изпускания.
Всеки от депутатите обясни в какви комисии участва и сподели накратко как вижда работата си за Русе и региона.
Рена Стефанова: Ще се работи усилено за летището, за да може да има Русе нормален транспорт. Това е с уговорката, че всичко зависи от хоризонта на настоящия парламент, тъй като в момента приоритет са законите, свързани с Плана за устойчивост. Те трябва да се приемат на първо място, за да има европейски средства за България.
Димитър Недялков: Като член на комисията по транспорта ще работи по въпросите, свързани с летището, пътищата и Дунав мост. Преминаването през граничния пункт трябва да се улесни, за да не се трупат опашки, като ще се провери дали не трябва институциите на моста да бъдат намалени.
Иван Иванов: Най-важното е да се внесе бюджет 2023, защото иначе няма как да се говори за конкретни суми за Русе и инфраструктурни проекти. Ще се поставят проблемите на града и региона и чрез засилен парламентарен контрол. По отношение на втория мост се чака подписването на двустранното споразумение през декември.
Иван Белчев: Приоритет е екологията и трябва да се работи за актуализиране на законите и нормите, както и да се дадат инструменти на институциите да упражняват ефективен контрол. Темата за свързаността на Северна и Южна България е изключително важна, а част от таксите от Дунав мост трябва да остават за поддържане на инфраструктурата към съоръжението.
Драгомир Драганов: Важно е, независимо от политическите партии, да се работи заедно за Русе и региона. Освен да се намери начин летището да заработи, важно за транспорта е изграждането на интермодалния терминал. Добрата новина е, че той е включен в Плана за възстановяване и ще има средства. Добре е да се разшири икономическата зона предвид потенциала й като трансгранична.
Златан Златанов: Проблемите на Русе са трупани от години. Трафикът на Дунав мост е заради струпване на институции и това трябва да се промени. По отношение на таксите е най-добре изобщо да не се плаща, а да се преминава свободно по моста, както е между други държави в Европа. У