Организации, защитаващи авторските права на изпълнители и автори на песни като „Музикаутор“ и „Профон“ изглежда трябва да разчитат на нещо повече от тайни клиенти, които да слухтят по заведенията за звучащата музика. Това става ясно от публикуваното решение на Апелативния съд във Велико Търново, който разглежда една такава проверка, извършена в русенския ресторант „Пристан“. Случаят, за който „Утро“ вече писа, е от април. За девет излъчени и записани от тайния клиент песни фирмата, стопанисваща заведението бе осъдена от Окръжния съд в Русе да плати 9000 лева обезщетение. 

По-горната инстанция обаче отменя това решение, като поставя под въпрос използването на този способ за доказване на нарушения. Решението на Административния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.
Избраният от „Музикаутор“ и „Профон“ метод за установяване на нарушени авторски права изглежда доста лесен за използване, но в него явно има пробойни. Служител или сътрудник на някоя от тези организации влиза в зеведението като клиент и си поръчва нещо. Докато е там, проверява излъчваната музика с мобилното приложение „Шазам“. Чрез програмата за всяко от засечените произведения се изпраща имейл до „Музикаутор“, към който се прикачва като приложение съответното изпълнение. В имейла свидетелят посочва кой е обекта, в кой град, както и Единния идентификационен код (ЕИК) на собственика.
Точно тук според магистратите от Апелативния съд конструкцията започва да издиша, защото цялото доказателство се крепи на показаванията на един свидетел, който е доста заинтересовано лице. Такива агенти работят на граждански договор и са на процент от приходите, така че са заинтересовани да откриват колкото се може повече нарушения. А показания на други свидетели сочат обратното - заведението имало договор с фирма, осигуряваща право да използва за публично изпълнение специално създадена авторска фонова музика, за което заплатило годишен абонамент. И се слушала точно тази музика, а не радио „Фреш“, както твърди тайният клиент на „Музикаутор“.
Както става ясно от съдебното дело, „Пристан“ не е единственото заведение, заплашено от солени глоби за излъчването на музика, включително и от световно неизвестни изпълнители. В момента „Музикаутор“ води четири такива дела и агентът или агентите му в Русе са доста активни. Общият брой на обектите в града, ползващи защитен репертоар, е около 1500, като 700 от тях са заведения за хранене и развлечения. И безспорно правата на творците също трябва да се спазват. За нелегално ползване на музика санкциите са от 1000 до 10 000 лева на парче, така че сметката може да излезе доста солена. От друга страна абонаментът за фонова музика с права струва около 120 лева годишно, за които едва ли някое заведение следва да се скъпи.