Европейският вицешампион Даниел Грасъл от Италия спечели историческа титла при мъжете на турнира по фигурно пързаляне Гран При на Великобритания в Шефилд, четвърти кръг за сезона.
Грасъл донесе първи златен медал за страната си от престижната верига. Италианецът започна с четворен луц, но падна след изпълнение на четворен флип. Той направи още седем тройни скока и два двойни аксела, за да получи оценка от 177.50 точки и със сбор от 264.35 взе титлата.
"След шестте минути загрявка се почувствах много зле, никога не съм се чувствал толкова зле. Беше много важно състезание за мен, но се опитах да не мисля за него. Планирах да направя три четворни скока в моята програма, но след шестте минути си казах: "скочи два, защото не се чувстваш добре в момента", заяви Грасъл след състезанието.
Втори се класира Денис Василевс от Латвия с 254.56 точки, който също донесе първи медал за страната си от престижната верига, а трети е Шун Сато от Япония с 249.03.
Канадецът Роман Садовски, който беше лидер след кратката програма, се провали във волната, получи осма по сила оценка и остана шести в крайното подреждане със сбор от 219.35 точки.
Световните шампиони Алекса Шимека-Ниерим и Брендън Фрейзър от САЩ триумфираха при спортните двойки със сбор от 205.85 точки.
Втори и трети са съответно Сара Конти и Николо Мачи от Италия със 184.19 и Летиция Рошер и Луис Шустер (Германия) със 167.37 точки.
Надпреварата завършва днес с волната програма при жените и при танцовите двойки.