На посещение в Техническия университет (ТУ) в София беше Мария Габриел, европейски комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя беше посрещната от ректора на ТУ-София проф. д-р инж. Иван Кралов в сградата на новосъздадения Национален център по мехатроника и чисти технологии в кампуса "Студентски град", съобщи пресцентърът на висшето учибище.
На срещата присъстваха зам.-ректорите - проф. д-р инж. Любомир Димитров, проф. д-р Георги Венков, доц. д-р инж. Лидия Гълъбова и доц. д-р инж. Росен Радонов, проф. инж. Георги Тодоров, декан на Факултета по индустриални технологии и председател на Общото събрание на ТУ-София, проф. инж. Николай Николов, помощник-ректор, проф. д-р инж. Георги Ангелов, директор на Дирекцията "Информация и връзки с обществеността", и Никола Николов - главен секретар на ТУ-София.
Проф. Кралов представи Техническия университет в София, като изтъкна, че това е най-старият и водещ технически университет в България и в региона, създаден през 1945 г. "За близо 80 години ние сме обучили над 160 000 инженери, а в момента се обучават 11 500 студенти, от които 750 са чуждестранни, както и над 300 докторанти. Преподавателите са над 700. Университетът има три чуждоезикови факултета - немски, английски и френски, които присъждат двойни дипломи, има два филиала - в Пловдив и Сливен, два колежа и две средни училища в своята структура. Нашият университет подготвя широкопрофилни специалисти в най-съвременните направления - интелигентни системи и изкуствен интелект, киберсигурност, анализ на данни, информационни и комуникационни технологии, роботика, мехатроника, авиация, енергетика и др. Силна подкрепа получаваме от бизнеса, който в горните курсове активно се включва в обучението на студентите. Всяка година организираме "Дни на науката", в рамките на които се провеждат над 30 научни конференции, 17 от които са индексирани в Scopus и Web of Science. ТУ-София има сключени над 150 договора с чуждестранни университети и научноизследователски институти. По програмата "Еразъм+" университетът има най-големия бюджет за студентска мобилност в страната. ТУ-София е част от Европейския технологичен университет, който обединява осем университета от различни части на Европа, с което за нашите студенти се откриват възможности за обучение в различни кампуси и получаване на единна европейска диплома", заяви проф. Кралов.
"Научноизследователската и приложна дейност формира една трета от бюджета на университета. През последните години изградихме и участваме в пет Центъра за върхови постижения и в Центрове за компетентност. Най-голям е Националният център по мехатроника и чисти технологии, където има 16 лаборатории с технологии и оборудване на най-високо световно ниво. Там работят и се обучават нашите студенти и докторанти, привлякохме на работа първенците на випуските и сега там се твори наука, разработват се готови пазарни продукти и се трансферират технологии към индустрията", разказа проф. Кралов. "По този начин изпълняваме нашия социален ангажимент, работейки за намиране на решения на наболелите въпроси на икономиката и обществото - енергийна ефективност, опазване на околната среда, здравеопазване и подготовка на бъдещия технически елит на страната", допълни ректорът.
Еврокомисарят Мария Габриел благодари за сърдечното посрещане и интересната информация, и заяви: "Моето посещение е знак, че ние, европейските комисари живо се интересуваме от развитието на образованието, иновациите и научните изследвания. Техническият университет в София е прекрасен пример за изграждането на европейските университетски мрежи и тяхната роля в тези процеси, а участието в редица европейски изследователски проекти създава допълнителна стойност за обществото и издига авторитета на Вашия университет".
След това Мария Габриел разгледа лабораториите в Националния център по мехатроника и чисти технологии, и остана силно впечатлена от модерното оборудване, от младия екип от изследователи, от постигнатите успехи и бъдещите планове за работа. Срещата приключи с взаимни пожелания за поддържане на постоянна връзка, диалог и сътрудничество между Европейската комисия и Техническия университет в София.