Едно грандиозно събитие привлича като магнит погледите на меломаните от цял свят. На 24 ноември започва прощалното концертно турне на един от прочутите оперни гласове - Хосе Карерас. Легендата на съвременното тенорово майсторство е категоричен в решението си да се сбогува с публиката и е избрал да започне маратона на финалната си концертна изява от място, което е доста различно от популярните и известни сцени по света. Прощалното турне ще започне с два мощни концерта на мегазвездата в Културния център „Шейх Жабер Ал-Ахмед“ в Кувейт.
Разбира се, това събитие е важно и ценно за всички почитатели на мощното изкуство на великия испански тенор. Но за русенци то е двойно по-значимо: защото първите два концерта на Карерас в една сериозна степен са и русенско събитие! Това несъмнено е така, тъй като в двата концерта на легендарния тенор за негов партньор е избран оркестърът на Русенската опера. Изборът на русенските музиканти за бляскавото начало на концертната обиколка на оперния гранд е направен от импресарската компания „Асара“, представители на която са оценили високо майсторството на русенци по време на оперния спектакъл „Лучия“ и затова не са имали съмнения кой оркестров състав би могъл да се включи адекватно и на достойно ниво в първите две изяви от прощалното турне на Хосе Карерас.
Ще свирим в зала с 2400 места в сърцето на Кувейт
разказа за „Утро“ Преслав Петков, кларинетист в оперния оркестър, саксофонист и преподавател. Той от две години се завърна в родния си град заедно със своята съпруга, сопраното Анна Карадимитрова, след като Ковид-19 разстрои ритъма на дългогодишната им работа в Кувейт като изпълнители и преподаватели. В момента Преслав се чувства ангажиран като координатор за предстоящото пътуване от страна на Русенската опера и е натоварен с немалка част от организацията и подготовката за заминаването на русенските музиканти и оперния хор в арабската държава. Русенецът познава прекрасно не само нравите и обичаите, но и живота в най-дребни и много съществени детайли, за които е добре да са подготвени хора, които за първи път стъпват в арабския свят. Нещо повече - самият Преслав и съпругата му преди години бяха започнали една своя инициатива да представят пред публиката в Кувейт българското и европейското класическо и съвременно музикално изкуство.
В бляскавата зала на националния театър в Кувейт Хосе Карерас ще пее на 24 и 26 ноември. Той ще изпълни арии от най-известните опери, които са любими на почитателите му, ще бъдат представени и концертни фрагменти от оперни произведения. Цената на билетите започва от 10 кувейтски динара, което е малко над 63 български лева. 
Между двата концерта на именития маестро, когато той ще си почива, русенци обаче няма да почиват. За 25 ноември в същата зала с 2400 зрителски места е предвиден гала концерт, 
авторски мултимедиен спектакъл „Opera d`Amore“
в който ще се включат също и български и чужди солисти, както и хоровата формация на Русенската опера. В този концерт в два от откъсите от музикални творби ще има и участия на деца, за това се подготвят в момента децата от българското училище в Кувейт, обясни Преслав Петков. Радвам се, че срещаме огромна подкрепа за това наше гостуване от българското посолство в Кувейт и конкретно от страна посланика Димитър Димитров, уточни русенецът. И добави: „На концертите ще присъства кралското семейство, ще пристигнат и високопоставени гости от Бахрейн и от Саудитска Арабия. Мащабът на това музикално събитие наистина е грандиозен - никога досега там не се е случвало такова артистично приключение. Културният център бе открит през 2017 година с концерт на Бочели, намира се на крайбрежната улица и е най-престижното място за сценични изяви“.
В този център са имали изяви и други русенски оперни артисти - през януари 2020 година солистите Адреана Николова и Николай Моцов заедно с Анна Карадимитрова са изпълнявали „Реквием“ на Моцарт като част от проекта на Преслав Петков за запознаване на арабската публика с българското музикално майсторство. В този 
проект на Преслав Петков, наречен „Български музикални вечери“
той включва (и реализира блестящо и запомнящо се!) джаз програми, рок концерт, като в някои от концертите кани и местни изпълнители на типични арабски инструменти.   
Самият Преслав Петков и неговата съпруга се вълнуват много от предстоящата среща с приятели, колеги, ученици, с които не са се виждали две години. Очакват ни в училището, където сме преподавали, радват ни се, много хора оттам вече са си купили билети за концертите, разказа музикантът. 
„Ние с Анна преди 18 години стъпихме в Кувейт и там оставихме частица от живота и кариерата си и затова сега толкова много се радваме, че оперният театър, в който работим в момента, е избран да получи привилегията да се представи пред публиката в тази прекрасна арабска държава“, добавя той. 
В предстоящото гостуване на Русенската опера като партньор на Хосе Карерас Преслав вижда и своеобразно продължение на платформата за популяризиране на българската култура, на която той е вдъхнал живот преди време в Кувейт. А в момента кларинетистът работи и по нов проект, свързан с 60-годишнината на дипломатическите отношения между България и Кувейт, които ще бъдат отбелязани с грандиозен концерт през март или април догодина. 
На 19 ноември в Русе се очаква да пристигне 
друго голямо име - испанският диригент Давид Хименес
под палката на когото русенските музиканти ще свирят за Хосе Карерас. Оркестърът вече репетира музикалните фрагменти, които ще прозвучат в Културния център „Шейх Жабер Ал-Ахмед“, а от следващата събота ще работят с маестро Хименес до заминаването за Кувейт. Впрочем то ще стане с чартърен полет, който ще превози музикантите и хористите от операта. 

Оперни солисти сменят натюрела 
и влизат уверено в планетата „Джаз“

Междувременно преди звездните три дни в Кувейт на Преслав и Анна им предстои друго предизвикателство. Тази година Русенската опера се включва повече от осезаемо в националния джаз форум Русе 2022, който започва в понеделник. На 15 ноември, вторник, в 19 ч в зала „Европа“ двойката на сцената и в живота сопраното Нели Петкова и баритонът Теодор Петков ще представят своя поглед към нетипичната за оперни солисти музика - той се нарича „И операта в джаза“. А на 16 ноември, също в зала „Европа“ сопраното Анна Карадимитрова и Преслав Петков ще представят своята програма „Анна, Преслав и Гершуин“. Русенци вече познават техните пристрастия към музиката на свободата от предишни изяви на артистичното семейство. В новите им музикални транскрипции на Гершуин ще им партнира пианистката Божена Петрова. Билети и за двете изяви вче още могат да се закупят на касата на Русенската опера.

Хосе Карерас пее от осемгодишен, 
през декември ще навърши 75

Хосе Карерас е роден на 5 декември 1946 година в Барселона. Първото му публично изпълнение е по испанското радио, когато Хосе е едва осемгодишен - тогава той изпява пред микрофона прочутата ария „Ла донна е мобиле“. На 11 години той вече се изявява в реномирание барселонски театър „Лисеу“ в опери на Мануел де Фая и Джакомо Пучини. Учи в консерваторията в родния си град и през 1970 г. прави професионалния си дебют в централни роли в „Набуко“ на Джузепе Верди и „Норма“ на Винченцо Белини в „Gran Teatre del Liceu“ в Барселона. 
Неговата метеоритна музикална кариера е белязана с ранни дебюти в най-престижните световни оперни театри и фестивали, включително в „Ла Скала“ в Милано, в Метрополитън опера в Ню Йорк, Операта в Сан Франциско, Виенската Щатсопера, Кралската опера в Лондон и много други. Сътрудничил е на най-реномираните оркестри, а репертоарът му включва над шестдесет оперни заглавия.
През 1987 г., на върха на кариерата си, се разболява от левкемия. Прогнозите за оцеляването му са по-скоро песимистични, но след химиотерапия и присаждане на костен мозък Карерас се спасява и продължава артистичния си път. През 1988 г. основава фондация за борба с левкемията.
През 1992 г. пее на Олимпиадата в Барселона, на мястото на Фреди Меркюри, починал през 1991 г.
През 1990 година започва друг етап в кариерата на Хосе Карерас - тогава е първият концерт на Тримата тенори - Хосе Карерас, Пласидо Доминго и Лучано Павароти, които моментално си спечелват световна слава и любов. Първата им изява е в Римските бани Каракала в италианската столица в навечерието на финалите на Световното първенство по футбол през 1990 година. Концертите на Тримата тенори продължават с поредица от изяви до 2003 година, като и до днес техните изпълнения остават легендарни и прекрасен пример за подражание. 
Хосе Карерас е носител на много отличия за своето творчествоа, сред тях: Златен медал на каталунското правителство (1988), „Принц на Астурия“ (1991) и други. На 22 септември 2006 г. открива в мадридското предградие Фуенлабрада театър, който носи неговото име.
Записвал е многократно арии и цели опери (главно за „Philips Classics“), народни песни, танга, църковна музика, естрада и други - общо над 120 различни заглавия.