Специален софтуер открива рак на белия дроб, преди той да се е развил фатално и докато все още е напълно лечим. Изследването, което по най-ефективен начин открива заболяването в съвсем ранен стадий, е нискодозовата компютърна томография, която се прави в отделение „Образна диагностика“ на УМБАЛ „Канев“. При него с много ниска доза облъчване се постига високоинформативно изследване на белия дроб и се констатират дори и най-малките патологични изменения. Така са открити четири случая на начален стадий на рак на белия дроб, представляващи единични възли от няколко милиметра. Това е изкуствен интелект, който ни помага да правим неща, които до този момент никога не са били възможни, казва началникът на отделението д-р Ивелин Васков.
 

Д-р Ивелин Васков: Можем да хванем рак на белия дроб, който е милиметри и е напълно лечим

Д-р Ивелин Васков звършва Английската гимназия в Русе. Учи медицина в Тракийски университет в Стара Загора, придобива специалност „Образна диагностика“ през 2020 г., специализирал е в Австрия. От 2015 година е част от екипа на Университетска болница „Канев“, а от тази година е началник на отделение „Образна диагностика“.

На 8 ноември световната медицинска общност отбеляза Международния ден на образната диагностика. Месец ноември е и месец за борба с рака на белия дроб. По този повод специалистите от отделение Образна диагностика на Университетска болница „Канев“ стартираха скринингова кампания за рак на белия дроб. Целта е болестта да бъде открита в начален стадий и преди да са се появили симптомите, за да може да бъде лекувана успешно. Изследването, което по най-ефективен начин открива рак на белия дроб в ранен стадий, е нискодозовата компютърна томография. Използва се компютърен томограф, който позволява високоинформативни изследвания на белия дроб с много ниска доза облъчване. Така може да бъде установено наличие на патологии или солитарен белодробен нодул. Това е възел, който представлява единично образувание, развиващо се в белите дробове, и обикновено не предизвиква симптоми. Изследването продължава между 5 и 10 секунди, няма никакви странични ефекти и за него не се изисква предварителна подготовка.

- Д-р Васков, във връзка с Международния ден на образната диагностика ще акцентираме върху това, знаят ли хората какво е образна диагностика?
- Диагностициране по образи. Повечето пациенти дори не знаят, че има такива лекари. Те си мислят, че ние правим снимки, а на практика обикновената рентгенова снимка е най-малко застъпеното изследване изобщо и това ни отнема най-малко от времето през денонощието. 90% от времето на един радиолог е свързано със съвсем различни неща - компютърни томографии, магнитно-резонансни томографии, ехографии и консултации за разясняване на резултатите на част от тези пациенти.
Пациентът изобщо не ни вижда. Ще ви дам пример. Наскоро имах пациент, който дойде да си вземе резултатите. Конкретно за него бях отделил поне три часа, за да разуча всички епикризи, да разчета стари изследвания, да разгледам всички образи, но визуално не съм го виждал, както и той мен. Но вътрешно аз го познавах по-добре дори от лекуващия му лекар. И той много се учуди, че започнах да му обяснявам за неговото състояние. Той даже не знаеше какъв лекар съм аз. Повечето лекари казват - отивай да си направиш скенер, аз после ще го видя. Не е толкова лесно. Много трудно някой може да интерпретира образ, за който няма представа дори защо изглежда така. Докато ние като образни диагностици учим физика, която е много важна част от нашата специалност. Ние трябва да знаем как работи един апарат, как работи този лъч и съответно как този образ се получава, защото ти го виждаш, но ако нямаш определени познания и практика, ти не можеш да интепретираш картинката, защото не знаеш защо така се е получила.
- Рентгеновата снимка съществува ли все още?
- Не, плаки не съществуват, всичко е дигитално.
Образната диагностика е дигитализирана 100%.
Единственото нещо, което не сме дигитализирали, а то няма и как, е ехографията. Всичко останало се извършва почти изцяло от лаборанти, без никакви изключения, а лекарят по образна диагностика назначава и води изследването, той казва кое, как и защо. Той прави това на базата на предварително зададено назначение от друг лекар. Най-лошото нещо е пациентите сами да си назначават изследване.
- Има ли такива все още?
- Всеки ден, постоянно. За съжаление, много от тези пациенти няма как да ги върнем, защото, ако ние го направим, те ще отидат на друго място и пак ще си направят такова изследване, което те са си наумили. Често пъти се стига дотам, че аз им обяснявам, че проблемът им няма да бъде видян, било то на рентген, на скенер или на магнитен резонанс, те обаче виждат, че съм млад, и отиват някъде другаде, където няма да им обяснят това и ще им направят всичко, което си поискат. Аз обяснявам това, защото съм наясно, че това няма да помогне на този пациент, защото той има необходимост първо да бъде прегледан от лекар-специалист, който да постави диагноза, било то чрез кръвни изследвания или физикален преглед или други методи, за да се стигне до някакво високо специализирано изследване и необходимостта изобщо да бъде извършено такова. Казвам това, защото
в по-голямата си част, нашите изследвания са лъченатоварващи
Ние сме много категорични, особено когато става дума за деца, защото заради деленето на клетките там дозата има 10 пъти по-голямо влияние, отколкото при един възрастен човек. Покрай параноята от Ковид епидемията виждахме големи хора, които психически са се разпаднали и са си наумили, че тярбва да си направи образно изследване, без симптоматика, но искат за собствено успокоение, за  да видят как са.
- В началото на пандемията обаче масово лекарите твърдяха, че задължително трябва да си направят скенер на бял дроб, за да се види дали са се излекували напълно?
- В началото на Ковид вълната ние, лекарите, имахме едно много по-различно разбиране за заболяването ковид. Тогава се считаше, че ковид оставя една трайна фиброза в белия дроб, която впоследствие има много голямо влияние на дихателната способност. Впоследствие стана ясно, че трябва да се използва терминът псевдофиброза. Защото има
пациенти, които след тежка ковид пневмония нямат никакви промени
Белият дроб се е изчистил, а думата фиброза индикира трайна увреда, от която връщане назад няма. Ние, рентгенолозите, под думата фиброза имаме предвид съвсем друго заболяване - идеопатичната белодробна фиброза, която протича много тежко, и без лечение 5-годишната преживяемост е почти невъзможна.
- Защо искахте да направите тази нициатива, свързана с изследването за рак на белия дроб?
- Понятието скрининговата профилактика на белия дроб в България не съществува и такава няма. По време на ковида заради масовото правене на компютърни томографии ние, без да искаме, направихме един много истински скрининг за това онкологично заболяване. По това време успяхме да хванем 4 нодула в белия дроб, които бяха начален стадий на рак на белия дроб, които впоследствие биопсирахме и след това хирургът д-р Юлиян Георгиев премахна с безкръвна операция. Там спорът беше дали е първи стадий на карцином, или е състояние преди рака. Това е така, защото ние можем да хванем рак на белия дроб, който е милиметри. Вижте,
човек не се събужда един ден с една топка от 4 см в белия си дроб
За се стигне дотам, е имало делене на клетки, но всичко е започнало от някаква клетка. Карциномът става за няколко години. Има нодули, които се проследяват, има си алгоритми и калкулатори и гайдлайни безкрайни. Те ти казват дали този нодул ще нарасне; вече е нараснал; той може да стане рак; той няма да стане рак. Открихме много такива пациенти, част от тях оперирахме и в момента нямат абсолютно никакви проблеми.
- Говорите за 4 случая, като казвате много, 4 много ли е?
- Четири случая е много, защото немалка част от тези, които открихме, не се оперираха. Не всички приеха нашата диагноза и не всички ни повярваха. Тези 4-ма са късметлиите, защото към онзи момент те нямаха никакви оплаквания, а проблемът при това заболяване е, че ти нямаш никакви оплаквания от един периферен рак или дори една преканцероза.
- Тоест вие казвате, че това жестоко заболяване рак на белия дроб, което е номер 1 по смъртност в световен мащаб, може да бъде открито в такъв стадий, в който може да бъде излекувано?
- Ние не можем да го предотвратим, защото трудно можем да накараме хората да не пушат, да не живеят в замърсена околна среда, да не работят в рискова среда.
30-40 години когато пушиш, почти няма как да не развиеш нещо в белия дроб
Било то ХОББ, било то рак, било то някаква друга белодробна болест. Шансовете за това нещо да не се случи са нулеви. Особено когато има намеса и на генетика.
Целта на тази инициатива е да популяризираме идеята, че хората трябва да мислят за здравето си и да ги накараме да се изследват с правилното изследване, защото рентгеновата снимка не е метод. Тя не може покаже и да намери такова нещо. Сянка под 1 см на рентгеновата снимка, където част от белодробните полета изобщо не се виждат, е невъзможно да бъде хванато.
Почти нямам познат, който в семейството си да не е имал белодробен рак, или с метастази или с нещо в белия дроб. На ден имам поне двама такива пациенти. Представяте ли си какво е, всеки ден да трябва да кажеш поне на един пациент, че има рак на белия дроб, че този рак, който аз виждам за първи път, той не само че е нелечим, ами вече има и метастази. Този пациент е дошъл или е доведен видимо в тежко състояние,
обикновено идват, когато за два месеца дрехите са им станали големи
- Какво трябва да направят хората, които имат съмнения или притеснения, че имат проблем с белия дроб, за да не се стига до момента, в който чуват най- страшната диагноза?
- Личните лекари не могат да издават направления за компютърни томографии, но могат да насочат тези пациенти за консулт с лекар, който се занимава пряко с това – лекар образна диагностика, пулмолог или дори гръден хирург. Трябва правилно да се измине диагностичният път. Важно е закоравели пушачи, хора, които работят в рискова среда, или дори, ако щете, и бивши пушачи да могат да се изследват. Казвам бивши пушачи, защото ако си пушил цигари 20 години и си спрял, не означава нищо.
- С каква апаратура разполага отделението по образна диагноситка в УМБАЛ „Канев“?
- Имаме всички апарати, което ни позволява да работим в най-високото ниво на компетентност. Имаме и допълнителната софтуерна апаратура, която ни позволява да извършваме практически всички образни изследвания в нашата специалност. Например имаме
софтуер за детекция на белодробни нодули, като компютърът автоматично ги открива
Това е изкуствен интелект, който ни помага да правим неща, които до този момент никога не са били възможни. 
- Как работите с децата?
- На много места отказват да работят с деца и това пада само на нашите ръце. Аз имам две деца, много ми е трудно да работя с деца, защото никой не обича да вижда болно дете, което страда. Изключително съм благодарен на д-р Ева Цонкова, която е педиатър и началник на детското отделение в нашата болница, защото когато имаме казус, тя винаги намира време да дискутираме стъпките, които трябва да предприемем, за да може с възможно най-малко методи и по най-краткия път да диагностицираме и да докажем заболяване. Важно е да спестим облъчване, стрес и ненужни изследвания.
Образните изследвания при деца трябва да се назначават само и единствено от лекар
На нас ни трябва добра предварителна диагноза, добра клинична информация и точен метод, защото не можем да си позволим да повтаряме. С най-минимално лъченатоварване да постигнем най-много. Надявам се да срещнем подкрепа от ръководството на болницата за нещата, които сме заложили да направим в нашето отделение, за да имаме стаи и апарати, в които и на които спокойно да се работи с деца. Защото едно дете, като влезе в една бяла, стерилна стая, изпада в паника. Естествено няма нищо страшно, но за едно дете това не е така. Но ако влезе в една цветна стая с един апарат, в който има картинки, все неща, които да отвлекат вниманието му от ситуацията, тогава няма да има стрес.

Силвия ДИМИТРОВА