Винарната изба „Тиквеш” планира да въведе три нива на качество на гроздето от следващата реколта, определени по точни критерии и механизми за наблюдение и контрол на лозите по отношение на здравословното им състояние, количеството на добива, начина на напояване, вида и степента на прилаганите агротехнически мерки, начина на прибиране и транспортиране на гроздето, предаде специално за БТА агенция МИА.
Както съобщи "Тиквеш", според определените нива ще има съответна финансова компенсация.
Подобен подход, основан на спазване на стандартите и критериите за качество, е отдавна установена практика в най-развитите и известни световни винени региони и държави. Неговото спазване е гаранция за дългосрочно, стабилно развитие на лозарството и цялата винарска индустрия, което ще се основава на производството на висококачествено грозде, което ще носи по-високи изкупни цени и по-голяма стабилност и сигурност за производителите. В същото време установяването и спазването на критериите за качество на гроздето са една от основните предпоставки за производството на висококачествени автентични вина с висока добавена стойност, които се търсят на пазарите по света, казват от "Тиквеш" във връзка с последната среща между ръководството и лозарите.
Специално внимание на срещата беше отделено на определянето на стандартите за качество на гроздето за вино, които се базират на най-добрите световни практики и критерии, както и на изискванията на пазарите, на които се продава вино "Тиквеш", а така също и на установяването на един вид договорно производство.
На срещата с лозарите ръководството на "Тиквеш" информира, че избата има готовност да субсидира засаждането на нови лозя от кооператорите и същевременно в следващите 10 години да гарантира изкупуването на гроздето от тези насаждения, отгледано съгласно определените стандарти и критерии за качество. На срещата за първи път бяха дегустирани вина, произведени от лозя на кооперации, които вече прилагат критериите за качество на "Тиквеш", като тези вина получиха най-високи оценки, посочват от избата и съобщават, че ще продължат да подкрепят производителите целогодишно, като им осигуряват торове и защитни продукти на по-ниски цени, както и безплатен анализ на почвата, обучение и експертни съвети как да процедират при отглеждането и опазването на лозята.
В образователния сегмент е наета една от водещите световни консултантски компании в лозарството - Perleuve от Италия, която ще работи по създаването на карти с прецизно класифицирани лозя, като потенциалът им ще бъде точно определен.
Обсъдено бе и предложението на "Тиквеш" да започне процес на окрупняване на лозята, чрез сдружаване на няколко производители, които да формират насаждения с площи над 10 хектара.
"Тиквеш” има готовност да подпомогне този процес, като инвестира в закупуването на подходяща механизация за гроздобер, което ще позволи изкупуване на реколтата и ще преодолее проблема с липсата на работна ръка по време на гроздобера, който става все по-изразен, подчертават от винарната.
Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.