Върховният административен съд потвърди решението на Община Русе относно избора на изпълнител по обществената поръчка за събиране на битови отпадъци на територията на 13 населени места, включително ДЗС и кварталите Средна Кула, Долапите и Образцов чифлик. На 5 май за победител в конкурса бе определен консорциум „Рисайлинг Енд Уейст Калекшън“, в който участват русенската „Декра-Строй“ и „Сорико“ /Нова Загора/. Участникът бе предложил най-добрата оферта с цена от 97,88 лева без ДДС за сметосъбиране и транспортиране на тон боклук плюс 0,50 лева за дезинфекция на всеки съд за битови отпадъци. Този избор обаче бе оспорен в Комисията за защита на конкуренцията от „Титан БКС“ ЕООД, което бе отстранено от състезанието заради несъответствие на офертата му с условията на обществената поръчка и от класираното на второ място обединение ДЗЗД „Сметосъбиране община Русе“. КЗК уважи иска на „Титан БКС“ и върна решението на Общината за повторно разглеждане, което наложи обжалване и на това решение във ВАС.
Така магистратите от Върховния административен съд трябваше да разгледат едновременно три жалби по този казус - на „Рисайлинг Енд Уейст Калекшън“ и на Община Русе срещу решението на КЗК и на ДЗЗД „Сметосъбиране община Русе“ срещу класирането. И в крайна сметка съдебният състав постанови, че и отстраняването на „Титан БКС“ и класирането на „Рисайлинг Енд Уейст Калекшън“ е правилно. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Така със закъснение от половин година договорът с изпълнителя най-после може да бъде подписан. Обществената поръчка за събиране и транспортиране на отпадъците от 13 населени места е с бюджет до 4 213 290 лева без ДДС. Тя е за две години, но е предвидена възможност след изтичането им срокът на договора да се продължи с още една година. Така за трите години общите разходи на Общината по сметосъбирането от всички околни на Русе населени места може да набъбне до над 5 млн. лв. с ДДС.