Договорът за строителство на участъка от магистралата от Русе до Бяла е подписан без банкова гаранция за изпълнение, а със застраховка в „ДаллБогг:Живот и здраве“, става ясно от публикуваните от Агенция „Пътна инфраструктура“ документи. Полицата е за 5% от договорната цена без ДДС, което прави около 41.75 млн. лв.
Използването на застраховки вместо банкови гаранции беше приложено при възлагането на строителството на магистрала „Хемус“ чрез инхаус процедурите с държавната компания „Автомагистрали“ и беше критикувано от правителството на Кирил Петков като порочен модел. 
Застраховката „Гаранция за изпълнение“ е по-евтиният вариант за строителя, защото премията е няколко процента от сумата на договора. Тя обаче е по-несигурен за възложителя, тъй като за разлика от неотменимата банкова гаранция, която при неизпълнение на конкретна клауза може да бъде автоматично усвоена, застрахователят има опция да откаже плащане и да се стигне до дълги съдебни дела. Така че за русенци остава да се надяват бог да даде безпроблемна  качествена работа по трасето, която да завърши без рекламаци и съдебни дела. 
Участъкът Русе-Бяла с дължина 40.2 км ще се строи от обединението ДЗЗД „Хемус-16320“, в което участват „Инфра Експерт“ АД, „Автомагистрали-Черно море“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД. Договорът е за 876 525 100,64 лв. без ДДС (21.8 млн. лв./км), докато прогнозната стойност на поръчката беше 536 391 000 лв. без ДДС. Участъкът трябва да е готов до август 2028 г.