След Ямбол и Русе, семинарът-демонстрация в теренни условия на системата за "Контрол и оценка на физическото развитие и специфичната работоспособност на подрастващи баскетболисти и баскетболисти до 12, до 14 и до 16 години" ще се проведе и в София. Това ще стане на 27 ноември от 11:00 часа в новата зала на ЦСКА.
Спортно-педагогическите тестове ще бъдат демонстрирани от екипа на Българската федерация по баскетбол и доц. Мариана Борукова, доктор във факултет "Педагогика", Катедра "Баскетбол, волейбол, хандбал" на Националната спортна академия "Васил Левски" и с участието на треньори и състезатели от баскетболните клубове от съответните региони - Загоре, Родопи и Добруджа, Мизия.
С помощта на разработената комплексна система, ще се предостави възможност на треньорите за нов подход при подбора и селекцията на млади играчи, както и за по-ефективно управление на учебно-тренировъчния процес. Към системата е създадена и нормативна база, която позволява оценяването на резултатите от тестовете за специфична работоспособност на подрастващи момичета и момчета във възрастов аспект и осигурява богата информация за състоянието им.
От Българската федерация напомнят, че присъствието на треньорите за подрастващи от региона е задължително.