Макс Ферстапен прави "перфектен" сезон, заяви директорът на Ред Бул Кристиан Хорнер и добави, че никога в кариерата си не е виждал подобна доминация. Нидерландецът спечели титлата четири състезания преди края на сезона и след това стана победител в САЩ и Мексико.
През тази година Ферстапен счупи рекорда за най-много победи с 14-ия си успех за 2022, като до този момент Михаел Шумахер и Фернандо Алонсо деляха първото място. Именно заради това Хорнер смята, че това е най-успешната година в историята по отношение на индивидуално представяне.
"През годините сме ставали свидетели на пълна доминация от страна на Мерцедес, но ако говорим за представянето на отделен пилот, то по-силен сезон от този не съм виждал. Той подобри рекорда по спечелени Гран при и освен това има две победи в спринтови състезания. Макс се бореше със зъби и нокти за почти всички тези успехи, тъй като не стартираше винаги от първа позиция на решетката", заяви Хорнер.
"В бъдеще ще гледаме на този сезон като на почти неповторим, перфектен. Той беше просто безгрешен".
През миналата година Ферстапен стана първият шампион с Ред Бул от титлата на Фетел през 2013, а Хорнер смята, че суперлативите към него не са достатъчни.
"Двамата са различни пилоти, но и двамата са изключително успешни. Постиженията на Себастиан го поставят сред най-добрите за всички времена, но Макс, както видяхме през този сезон, е просто специален", добави Хорнер.