На посещение в Техническия университет (ТУ) в София беше Табо Тахе, посланик на Република Южна Африка в България. Гостът беше посрещнат от ректора на Техническия университет в София проф. инж. Иван Кралов, съобщи пресцентърът на висшето училище.
На срещата присъстваха също проф. инж. Георги Тодоров, декан на Факултета по индустриални технологии и председател на Общото събрание на ТУ-София, проф. инж. Николай Николов, помощник-ректор на ТУ-София, проф. инж. Иван Ячев - директор на Дирекцията "Международен обмен и интеграция", проф. д-р инж. Ташо Ташев, декан на Факултета за английско инженерно обучение и координатор за програмата "Еразъм+" в ТУ-София, проф. д-р инж. Георги Ангелов, директор на Дирекцията "Информация и връзки с обществеността".
Проф. Кралов представи Техническия университет в София, като изтъкна, че това е най-старият и водещ технически университет в България и в региона, създаден през 1945 г. "За този период са обучени над 160 000 инженери, а в момента се обучават 11 500 студенти, от които 750 са чуждестранни, както и над 300 докторанти. Преподавателите са над 700. Университетът има три чуждоезикови факултета - английски, немски и френски, два филиала - в Пловдив и Сливен, два колежа и две средни училища в своята структура. ТУ-София има сключени над 150 кооперационни договора с чуждестранни университети и научноизследователски институти. По програмата "Еразъм+" университетът има най-големия бюджет за студентска мобилност в страната. Започнахме изграждането на университетска мрежа, ние сме част от Европейския технологичен университет, който обединява осем университета от различни части на Европа, с което за нашите студенти се откриват възможности за обучение в различни кампуси и получаване на единна европейска диплома", заяви проф. Кралов.
"Гордеем се с нашата научноизследователска дейност, на която се пада една трета от бюджета на университета. Развиваме съвременни научни направления, като мехатроника, информационно-комуникационни технологии, авиация, нови енергийни източници, роботика и др. Открихме нови специалности в областите: изкуствен интелект, киберсигурност и анализ на данни. През последните години изградихме Центрове за върхови постижения и Центрове за компетентност, където има лаборатории с технологии и оборудване на най-високо световно ниво. Там работят и се обучават нашите студенти и докторанти, там се прави наука и се разработват готови пазарни продукти, и се трансферират технологии към индустрията, в полза на обществото", разказа проф. Кралов.
Посланик Тахе благодари за сърдечното посрещане и интересната информация и заяви: "Моето посещение има за цел да обсъдим възможностите за задълбочаване на сътрудничеството на наши университети и научни институти с Техническия университет в София. Тази година отбелязваме 30 години от установяването на дипломатическите отношения между нашите две страни, макар че още от 60-те години поддържаме ползотворни връзки. Нека да си пожелаем в бъдеще нашето сътрудничество да е още по-успешно".
Проф. Ташев съобщи, че по програмата "Еразъм+" Техническият университет в София реализира четири проекта с Cape Peninsula University of Technology. Два от тях са приключили, третият ще завърши в края на юни 2023 г., а четвъртият продължава по-дълго. В рамките на тези проекти е осъществена мобилност на преподаватели, студенти и служители от двата университета. През февруари 2023 г. ще бъде подадена заявка за още един нов проект, което доказва, че отношенията между двата университета се развиват успешно.
Проф. Тодоров, който е бил на посещение в Cape Peninsula University of Technology, заяви, че сега предстои сътрудничеството да се разпростре и в научноизследователската дейност, включително чрез привличане на фирми от индустрията. 
Срещата приключи с пожелания за продължаване и разширяване на академичното и научното сътрудничество между двете страни, което е от взаимен интерес.