Три предложения на Комисията по енергетика с председател Делян Добрев ще бъдат разгледани на днешното извънредно заседание на Народното събрание, съобщи на пресконференция вчера в Русе народният представител от ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната група на коалицията Десислава Атанасова. Първият е за оставане на битовите потребители на регулиран пазар на електроенергия до 2025 г., вторият - за компенсации за бизнеса заради скъпата енергия а третият - за офшорния вятър: ВЕИ в морски пространства, като в Черно море има възможност за печалба от такива ВЕИ. Днес ще бъде внесен и очаквания законопроект, който трябва да доведе до по-ниски цени на горивата.
Десислава Атанасова коментира подробно предстоящата днес среща с парламентарната група на ПП.
„Като председател на ПГ на ГЕРБ-СДС ги поканих на публична среща, защото напоследък твърде често чуваме за техните 16 точки, които биха формирали някаква управленска програма, но за наша изненада самите те не подкрепят всички от тези 16 точки. Миналата седмица на комисия по правни въпроси цялата група на ПП не гласува собствения си антикорупционен законопроект. Самият Кирил Петков поиска оттегляне на законопроекта. И за нас е изключително странно каква е тази метаморфоза, тъй като това беше основна тема за тях, а сега не искат да я подкрепят и да обсъждат. Останалите сме подкрепили техния законопроект и този на МС, което би могло да се нарече антикорупционна коалиция без участието на ПП. Има и точки, които си противоречат - най-вече точката за заявка бюджетен дефицит 3%, при близо 7% в настоящия момент, категорично е неизпълнима. Ако има съгласие да вървим към покриването на Маастрихтските критерии като начин за влизане в еврозоната, това означава, че не трябва да се разписват никакви допълнителни разходи занапред. Не могат да се увеличат минималната работна заплата, пенсии, не могат да се правят никакви разходи за инфраструктура. На срещата трябва да поговорим сериозно за това как популизмът не следва да взема връх в политическите разговори, а когато се носи отговорност за държава, трябва повече да се мисли по кои допирни точки можем да се обединим и заедно да носим тежестта, а не отново някой да опитва чрез популизъм и послания, насочени към обществото, които категорично са предизборни, да трупа позитив за собствената си политическа партия. На първо място поставяме овладяване на инфлацията, овладяване на кризите, ясното позициониране геополитическо на България като парламентарна република и това през последната седмица смятам, че го направихме всички в парламента. Оттам нататък смятам, че трябва да имаме честен разговор за това какво е възможно да се случи с държавата през следващите няколко месеца, година или години, при условие, че има подкрепа за редовно правителство“, каза Атанасова.
Другият депутат от ГЕРБ-СДС от Русе Драгомир Дамянов коментира също актуалната политическа обстановка и ситуацията с бюджета. По отношение на Русе той смята, че влизането на България в Шенген е по-вероятно да разтовари трафика на Дунав мост, отколкото така дълго чаканата магистрала Русе-Велико Търново. Служебният министър Атанас Пеканов е уверил депутата, че интермодалният терминал в Русе е включен в първия транш от парите по Плана за възстановяване, който се чака да дойде през декември.