Националният отбор на България по баскетбол за мъже продължава подготовката си за предстоящите си два мача от предварителните квалификации за Европейското първенство през 2025 година. Българите ще гостуват последователно на Португалия в петък и на Кипър в понеделник.
В сутрешната тренировка днес, освен започналите ден по-рано, се и Чавдар Костов, Павлин Иванов, Деян Карамфилов, както и пристигналият от Испания Емил Стоилов. Днес се очакват още Константин Костадинов и Дейвид Кравиш.
Българският представителен отбор ще трябва да се справи в престоящите срещи без Александър Везенков, който е ангажиран с клубния си тим Олимпиакос в Евролигата, както и приключилият кариерата си в националния състав Дий Бост.
„Нагласата ни е да се подготвим по-скоро психически за победа, за две победи. Всички осъзнаваме, че няма да е лесно. Разбира се, липсват много от лидерите на тима до този момент, някои от опитните играчи. При всички отбори това се случва, не само при нас. Това не променя целите ни. Целите ни са играем добре, както досега го правим и да спечелим два мача. Това ще е шанс за някои по-млади играчи или такива, които не са играли до този момент – и българи, и Кравиш вече в много важна роля. С никаква друга мисъл не тръгваме. И аз не обичам да казвам, че отиваме задължително за победа. Всичко се случва. Това става и с най-големите отбори. Но трябва да се учим да играем под напрежение. Не ме притеснява това нещо. Смятам, че този отбор вече се е понаучил на това нещо, поне по-голяма част от играчите, включително ние като треньори“, коментира селекционерът Росен Барчовски в зала „Триадица“ в София.
„Ще трябва да много внимателно да пипаме с тренировките. Отсъстват основни играчи като Станимир Маринов и Христо Захариев например, които са фигури за нашия баскетбол, но така се случи. Другите на този етап са здрави. Оплаквачи на българския баскетбол откакто се помня има, пък той си продължава, така че това е моментът, когато трябва да се докажеш и то на ниво национален отбор. Гледаме първо мача в Португалия. Очакваме много агресивна игра, те са много добър отбор, играят добре и спадове ще са пагубни. Ние трябва да контролираме и резултата, и играта максимално дълго време“, добави старши треньорът.
Попитан за липсата на Везенков и дали той може да бъде заместен, Росен Барчовски отговори: „Александър Везенков не може да бъде заместен в Олимпиакос, както забелязвате – малко като седне на пейката разликата пада или губят мача, а какво остава да бъде заместен в България. Индивидуално не може да бъде заместен на този етап, надявам се някъде във времето. Само с общи усилия отборни и на целия щаб може да стане в тази ситуация. Той е най-добрият играч на позиция 4 в Европа, да не кажа най-добрият играч изобщо. Не се изхвърлям. Категорично заслужава да стане Спортист на годината в България, защото такова постижение за такъв спорт не сме имали. Не искам да омаловажавам други постижения. Че е израснал, това е ясно, но смятам, че Европейското първенство му помогна, защото освен уменията, които има там му дойде и страхотно самочувствие срещу най-силните.“