Приключи процедурата по преименуване на парк в центъра на град Мисисага, Голямо Торонто, на името на покойния почетен консул на Република България в Канада, родения в русенското село Горно Абланово Игнат Канев. Процедурата започна малко след встъпването в длъжност на новия екип на Генералното консулство на България в Торонто в края на 2020 г., съобщиха от консулството.
Така на името Игнат Канев е обезсмъртено зе четвърти път. В Русе го носят Канев център на Русенския университет и Университетска болница „Канев“, в родното му село също има Канев център - културен дом на местното читалище, което се нарича Народно читалище „Канев Пробуда“, а от края на тази година досегашният „Camilla Park“ вече ще се казва „Iggy Kaneff“ - както накратко са наричали добре познатия в града българин.
Лично новоизбраният кмет на град Мисисага Бони Кромби съобщи официално новината на генералния консул Велислава Панова, предаде Русе Медиа.
Още през лятото общинският съвет в град Мисисага подкрепи инициативата на генералното ни консулство в Торонто и семейството на покойния Игнат Канев за преименуване на парк на името на прочутия с предприемчивост и благотворителност и в двете си родини - България и Канада - българин.
В Канада, и по-специално в град Мисисага, град Брамптън и Голямо Торонто българинът филантроп Игнат Канев е известен със своето строителство, със своето голямо сърце и своята дарителска дейност.
До смъртта си през юли 2020-а година, Игнат Канев беше и почетен консул на Република България в Канада. Сътрудничеството между него и Генералното консулство на Република България в Канада беше изключително ползотворно и именно благодарение на това взаимодействие на 29 октомври 2017 г. беше открит първият български паметник в Канада - бюст на Апостола на свободата Васил Левски.
Родолюбивата дейност на Игнат Канев неизменно съпътстваше както професионалната му дейност, така и ежедневието му на филантроп. През 2020 г. българската източноправославна църква „Св. Димитър“ в Брамптън, град в района на Голямо Торонто, отбеляза петнадесетата си годишнина.
Игнат Канев работеше в подкрепа на духовното, културното и просветно средище и беше основен дарител за изграждането на църквата. Сега църквата и функциониращото към нея неделно училище „Канев“, както и отделните фолклорни и културно-образователни формации към тях са силен притегателен център за българите от района на Торонто.
С последователната си благотворителна дейност Игнат Канев получава признание и в Канада - на специална церемония в Mississauga Convention Centre на 31 март 2016 г. той бе отличен и за цялостен принос в сферата на благотворителността с Ignat Kaneff Lifetime Achievement Tribute.
На 12 май 2017 г. в столицата Отава, Игнат Канев бе удостоен със званието „Член на ордена на Канада“ от генерал-губернатора на Канада Дейвид Джонстън. Орденът е признание за приноса му в областта на строителството на жилища и предприемачеството и се присъжда за неговата щедрост в подкрепа  на многобройните инициативи в секторите образование, здравеопазване и социални услуги.
В България Игнат Канев е удостоен с орден „Стара планина - първа степен“, почетен гражданин е на гр. Русе и горд носител на доктор хонорис кауза на Русенския университет.
Предвид гореизложеното, както и за целия принос и благотворителна дейност на Игнат Канев, през ноември 2020-а г., Генералното консулство на Република България в Торонто инициира именуването на градска част на името на Игнат Канев в Мисисага - градът, където Канев е живял, творил и управлявал своя бизнес.
Паркът, който ще носи името му, е сред най-големите пространства за разходка и развлечение в Мисисага и възнамеряваме в бъдеще редица инициативи, свързани с българската общност, да се провеждат именно там.
Генералното консулство в Торонто благодари на всички, които през годините са работили за укрепване на отношенията между Канада и Република България.