„Саможертвата на хилядите войници напомня за безумието на конфликтите и смисъла на мира. Тема, която мислехме, че остана в историята, се завърна в уж модерното ни съвремие... Дано сме мъдри и достойни в отстояването на националната чест. Само така подвигът на героите ни не ще е напразен.“ Това заяви кметът Пенчо Милков в речта си на тържествения ритуал-панахида на Архангелова задушница пред Мемориала на загиналите във войните в Русе. На този ден се почита и паметта на загиналите за родината български войници, сержанти и офицери.
Пред мемориала бе строен почетният караул, който бе приет почетен караул от командира на гарнизона и началник на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев. Свещеници от Русенска митрополия отслужиха заупокойна молитва, а граждани, организации и институции поднесоха венци и цветя под звуците на тържествена музика, изпълнявана от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.
Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 до 1946 година, когато е отменен от новата комунистическа власт. Възстановен е от Министерството на отбраната през 1992 година по инициатива на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.