Заради масовата практика на малките фирми да изхвърлят боклука си в контейнерите за граждани, по 11 русенски улици те ще се изпразват вече два пъти дневно, научи „Утро“. От подписаната заповед на кмета Пенчо Милков относно границите на районите, в които през 2023 г. Община Русе организира услугите по събиране и извозване на битови отпадъци, става ясно, че тези точки с екстремно струпване на боклук са по улиците „Петко Каравелов“, „Ангел Кънчев“, „Проф. Асен Златаров“, „Генерал Гурко“, „Янтра“, „Видин“, „Дондуков-Корсаков“, „Стефан Стамболов“, „Цариград“, „Филип Станиславов“ и „Алеи Възраждане“. Увеличената сметка за сметосъбиране ще бъде за сметка на всички русенски данъкоплатци, защото администрацията няма инструменти, с които да накара фирмите да спазват законовите изисквания, а отговорните за това държавни институции не се справят с тази задача.
„С парите на хората ще изхвърляме боклука на магазините. А магазините и ресторантите са длъжни по закон да си организират самостоятелна система за управление на отпадъците. Такива обаче имат само големите вериги като „Метро“, „Лидл“, „Кауфланд“, „Билла“. Останалите ползват контейнерите за граждани. Имаме дори документирани такива случаи - чак жените от магазина изхвърлят гнилите домати в контейнера“, обясни кметът Пенчо Милков.
Затова чрез Националното сдружение на общините е направено предложение за промени в Закона за управление на отпадъците, които да позволят на кметовете да контролират дали фирмите изпълняват задълженията си по закона или не. В момента това е задача само на РИОСВ, но няма признаци инспекцията да се е засилила да проверява фирмите за това дали имат система за управление на отпадъците и сключен договор със сметосъбираща фирма.
„Аз ги знам, че нямат, защото те трябва да попитат общината къде да си сложат съда за отпадъци. Обаче след това, ако не го сложат, нямам възможност да ги глобя. Пишем писма, ровят колегите в боклука, за да видим кой изхвърля, говорим, но не можем да направим нищо повече. Затова е необходимо изменение в Закона за управление на отпадъците, за да може Общината да следи дали фирмите изпълняват задълженията си по закон и да ги глобява ако не ги спазват. Докато това не стане съдовете за отпадъци, които се обслужват с парите на гражданите, ще обслужват и търговските обекти, които не дават и стотинка за това“, каза Милков.