Жителите на Средна кула и Долапите в неделя за 9-ти пореден ден затвориха за час пътя Русе-София, а след това организираха автоколона от малко над 50 коли, с които преминаха през основните улици на Русе и през двата квартала.
Повечето от автомобилите бяха окичени с националния флаг и плакати, които настояваха за канализация в Средна кула и Долапите и за това септичните ями да останат в историята. На покрива на един от джиповете беше монтирана част от канална тръба.
Автопоходът тръгна от хижа „Приста“ в 12 часа, премина през Охлюва, за да се спусне по „Цар Освободител“ към Кръговото, продължи по бул. „Липник“ и по ул. „Тулча“ и „Доростол“, след което затвори кръга по бул. „Съединение“ и отново през „Цар Освободител“ напусна чертите на Русе. През цялото време протестиращите огласяваха с клаксони и свирки пътя си, за да привлекат вниманието на русенци. Те бяха ескортирани от полицейска кола и никъде нямаше проблеми с трафика, тъй като шофьорите спазваха правилата за движение.
За днес е насрочена срещата на областния управител Венцислав Калчев и кмета Пламен Стоилов с министъра на екологията Искра Михайлова. Малко преди това протестиращите ще внесат в МОСВ подписката, която вече 10 дни събират. По информация от кметския наместник на Долапите Светлин Савов подписите в нея са над 1500. Самият той си е взел отпуск и ще пътува в един от четирите техни автомобила, които заминават в София. Протестиращите ще настояват на срещата с министър Михайлова да присъства и техен представител. Те са избрали това да е инж. Иван Иванов от Инициативния комитет. 
Хората се надяват, че упоритият им протест няма да бъде пренебрегнат от управляващите и те ще могат да хванат последния влак. За пореден път вчера те коментираха колко належаща е канализацията. В понеделник в 17,30 часа жителите на двата квартала  отново ще се съберат на стадиона в Долапите, за да разберат до какво са довели преговорите в София. В зависимост от това ще решат какви ще бъдат следващите им стъпки.