Офертните цени на жилищата в Русе се покачват от началото на годината, показват данните на популярния сайт за имоти Imot.bg. От 1 януари досега средната цена за продажба на едностайни апартаменти се е покачила с 250 евро, а на двустайните - с 200 евро. Най-голямо е повишението на офертите за тристайни жилища - с цели 7,6% или с почти 1000 евро отгоре.
Разбира се, покачването на обявените от продавачите цени не гарантира, че и сделките ще се сключват на по-високи нива. Купувачите често се опитват да получат по-изгодна оферта и преговарят, понякога успешно, за намаляване на цената. Все пак желаещите да закупят жилище трябва вече да се съобразяват с новата тенденция. Настроенията сред притежателите на апартаменти за продан явно се променят и те вече не са толкова склонни да ги продават евтино. Данните на статистиката за сключените сделки също показват, че в Русе е намерено някакво дъно на цените и оттук нататък те могат да вървят само нагоре - ако, разбира се, се запази и тенденцията за плавно понижение на лихвените проценти по ипотечните кредити и повишение на доходите /които растат въпреки увеличената в годините на кризата безработица/.
Тенденциите за страната са все обратни - офертните цени в най-големите градове и цените според сключените сделки продължават да намаляват. В столицата София например от началото на годината офертните цени на тристайните са се понижили с 6.2%, а на двустайните - с 4.7%. Същото е положението в Пловдив и Варна. В последните години обаче Русе се движи изпреварващо спрямо пазара - цените тук паднаха много по-бързо в първите години на кризата, а стабилизирането на пазара е факт от около година.