Философът и историк проф. Цочо Бояджиев е тазгодишният носител на наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“. Той получи приза по време на церемония в зала "Люмиер". Отличието му е присъдено от жури в състав проф. Веселин Методиев, д-р Георги Текев, Иван Богданов, д-р Мария Арсениева, проф. Пламен Бочков, проф. Христо Тодоров и д-р Христо Чукурлиев, съобщават от Нов български университет (НБУ).
Призът е връчен на Цочо Бояджиев заради приноса му към науката с оригинални изследвания по история на античната, средновековната и ренесансовата философия и по културна антропология, както и заради работата му по формиране и поддържане на философска общност у нас. Журито отбеляза в мотивите си още постиженията на лауреата в областта на поезията и фотографията. Наградата Бояджиев получи и заради присъствието си в университетското образование по философия в Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“ и НБУ.
Цялото научно и художествено творчество на проф. Цочо Бояджиев представлява ценен принос към реализирането и утвърждаването на онзи хуманистичен идеал, който се олицетворява от личността на проф. Богданов, коментират участниците в журито.
За мен тази награда има особено висока стойност, доколкото е на името на един от най-значимите интелектуалци на нашето време, каза Бояджиев. По думите му, той се чувства свързан с Богдан Богданов и заради общото им начинание - създаването на НБУ.
„Бях сред инициаторите на този градеж. Когато Богдан ме запозна с идеята си и ме покани сред учредителите, го попитах защо не се опитаме да реформираме стария университет. Неговият проект беше за наистина нов университет и затова по-разумно беше да си спестим противоборството със старите структури и стереотипи. Такъв отговор получих на въпроса си. Богдан реализира този проект. До голяма степен НБУ е университетът на проф. Богдан Богданов“, коментира проф. Бояджиев.