Казанлъшката фондация „Васил Самарски“ присъди еднократна стипендия за 2022 година на 23-годишната студентка от специалността „Актьорство за драматичен театър“ в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов“ Зорница Петрова Кюркчиева, съобщиха за БТА от организацията. 
Кюркчиева се обучава в класа на проф. Пламен Марков. Второкурсничката е отличничка и има успех от предходната година 5,83. Бъдещата актриса е от София и участва в конкурса на фондация „Васил Самарски“ с два материала "Лодка в гората" на Николай Хайтов и "Сцени от един семеен живот" на Ингмар Бергман.
Фондация „Васил Самарски“ организира конкурса за първа година, а в него се включиха кандидати от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Нов Български университет и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Стипендията е в размер на две хиляди лева. Тя е учредена през настоящата година и ще бъде ежегодна, като носителят ѝ ще бъде обявяван на рождения ден на патрона на организацията Васил Самарски - 4 ноември. 
Васил Самарски е създател и пръв директор на театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък и дългогодишен председател на читалище „Искра – 1860“, общински съветник, политик и общественик. Със стипендията на негово име фондацията цели да подпомогне финансово развитието на творческия потенциал на студенти и да съдейства за развитието на новото поколение в театралното изкуство.
Тазгодишният конкурс се състоя онлайн. Жури бяха популярният актьор и настоящ директор на театър „Любомир Кабакчиев“ Веселин Плачков, сценографът и преподавател в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Кънчо Касабов и народната артистка на Русия проф. Наталия Дроздова - художествен ръководител на Театър „Колесо“ в Толияти. 
Журито посочи носителя на стипендията в навечерието на първия рожден ден на Фондация „Васил Самарски“. Фондацията на името на казанлъшкия общественик е учредена с идеята създаденото от него в сферата на културата и изкуството да продължи да се развива и светлата му памет да бъде съхранена за поколенията. Фондация „Васил Самарски“ е официално регистрирана на 3 ноември 2021 година в негова памет само няколко месеца след 19 май, когато COVID -19 отне живота му едва на 51-годишна възраст. Фондацията се фокусира върху подкрепата на таланти от сценичните изкуства, както и осъществяване на културни проекти.
Мотото на фондацията е „Паля светлината за теб“ – извадка от последния пост в социалните мрежи на Васил Самарски от нощта срещу Великден миналата година, допълниха от организацията.