Редовно обжалващ всякакви обществени поръчки консорциум спира за пореден път доставката на 15 нови тролейбуса за „Общински транспорт Русе“, научи „Утро“. След като Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалба на столичното обединение „Екселор-Каргомакс“, с която то оспорваше избора на чешката „Биофрог“ за доставчик, сега оттам са подали жалба срещу това решение до Върховния административен съд. И са го  направили в последния възможен ден, за да бъде забавянето максимално. 
„Само за една година тази фирма има 40 такива жалби срещу всякакви разнородни поръчки - от тролейбуси до операционни маси и машини, компостери, лампи. На всякакви общини и общински предприятия. И е загубила всички дела освен едно. Това не е доставчик на тролеи, а обжалвач. За мен става въпрос за злоупотреба с право и недобросъвестни действия. И обмисляме дали да дадем фирмата на прокурор. В петък изтичаше срокът за обжалване и имахме готовност да пристъпим към подписване на договора. Но научихме, че в последния възможен ден такава жалба е подадена във Върховния административен съд. Сега вместо да доставим тролеите до февруари, заради нея трябва да искаме удължаване на договора от МОСВ“, каза за „Утро“ кметът на Русе Пенчо Милков. 
„Екселор-Каргомас“ е консорциум, в който единият участник е столичното дружество „Екселор Холдинг Груп“ ЕАД. Справка в сайта на ВАС показва, че то е страна по десетки дела срещу решения по всякакви обществени поръчки в цялата страна. 
Огромната поръчка на стойност 14,25 млн. лева без ДДС за доставката на 15 нови тролейбуса е част от проекта за осигуряване на по-чист въздух за Русе чрез покупката на екологични возила. Както „Утро“ писа, на първо място бе класирана чешката „Биофрог ЦЗ“. Консорциум „Екселор-Каргомас“, който обжалва класирането на всички възможни инстанции, искаше да достави тролейбусите от беларуския „Минский Автомобильний завод“, който е включен в списъка беларуски фирми, срещу които са предприети ограничителни мерки от страна на ЕС заради участието на Беларус в руската агресия срещу Украйна.