Със 160 000 лева общо са глобени два телекома, отказали да изпълнят желанието на свои клиенти да се прехвърлят в друга телефонна мрежа.
60 000 лева е окончателната глоба на „БТК“ АД заради отказа да преотстъпи 100 фиксирани номера в мрежата на „Орбител“ ЕАД. Дни преди това дружеството бе наказано окончателно с 20 000 лева заради отказа да преотстъпи свой абонат на конкурента си „Мобилтел“ ЕАД. Това решиха административните магистрати в Русе, като потвърдиха становището на Районния съд.
Преди седмици компанията бе наказана окончателно с 50 000 лева и заради отказ за пренасяне на 26 телефонни номера на областна дирекция „Земеделие“ от мрежата на „Виваком“ в тази на „Мтел“.
През април 2012 година от русенската земеделска служба правят постъпки да прехвърлят номерата си и да станат абонати на „Мтел“. От БТК отказват да ги „пуснат“ в мрежата на конкурентния мобилен оператор, като заявяват, че имат неплатени сметки по договорите. Административните магистрати обаче бяха категорични, че към момента на подаване на заявлението за пренасяне на номерата областната дирекция не е имала никакви задължения към дружеството. Съдът отчете, че реално от службата са имали задължения към БТК в този момент, но тогава те все още не са били изискуеми. По тази причина операторът не е имал основание да откаже преноса на телефонните номера. Затова дружеството беше санкционирано с 60 000 лева от Комисията за регулиране на съобщенията, като по-късно русенските районни магистрати намалиха глобата на 50 000. Това наказание потвърди окончателно и Административният съд.
Другият случай е от лятото на 2012 година, когато ръководството на „Пристанищен комплекс“ ЕАД е решило да прехвърли 70-те фиксирани номера на абонаментните планове на „Мтел“. „БТК“ обаче отказала преноса отново с твърдението, че по някои от номерата има задължения и неплатени сметки. Русенското дружество побързало да атакува отхвърлената молба и пуснало жалба до Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/. Там видели, че е отказано преотстъпването на номерата, и то неправилно, затова съставили акт за 60 000 лева. „БТК“ не пропусна да обжалва солената глоба и районните магистрати я намалиха на 20 000 лева. Последващото обжалване от регулаторния орган, който настоява първоначалната тлъста санкция да се потвърди, обаче не бе уважено и в крайна сметка операторът ще трябва да плати 20 000 лева за своеволията си.
Все още невлязла в сила е друга санкция на БТК в размер на 30 000 лева. Актът на Комисията за регулиране на съобщенията за 60 000 лева бе намален наполовина от Районния съд, но има и още една инстанция, пред която може да се обжалва. И в този случай телекомът е отказал да прехвърли телефонните номера на русенска фирма заради неплатени сметки, което в последствие се оказало, че не е повод за насилствено задържане на клиента в мрежата на който и да е оператор. 
В последните месеци зачестиха случаите на съдебни спорове около наложени от КРС глоби заради отказ на мобилен оператор за пренасяне на един номер в мрежата на друг оператор. Съвсем логично - всяка от телефонните компании се бори за своите клиенти и не иска лесно да ги пуска в мрежата на конкурентите си.
Заради отказ да пренесе номер на известна русенска агенция за недвижими имоти в редиците на „Космо мобайл България“ ЕАД, което управлява „Глобул“, санкция от 30 000 лева отнесе и „Мобилтел“ ЕАД. Като причина за незачитане на волята на клиента си мобилният гигант, който е една от най-големите фирми в страната, посочил, че номерът е в мрежата по-малко от три месеца. Санкцията беше атакувана както от страна на мобилния оператор, така и от Комисията за регулиране на съобщенията. След намеса на контролиращия орган номерът в крайна сметка беше прехвърлен, а мобилният оператор, който не искаше да изгуби клиента си, бе наказан с 60 000 лева. Районният съд обаче намали глобата наполовина, а това мнение бе уважено и от административните магистрати на последна инстанция.
Междувременно втора фирма осъди „Мтел“ за 20 000 лева, защото не позволил на издателска фирма да премине в редиците на „БТК“ АД. Решението обаче може да се обжалва. В първите дни на 2013 година русенският издател направил постъпки да смени оператора. Няколко дена по-късно от „Мобилтел“ отказали да пренесат номера, като причина за това посочили невалиден файл. В края на март по сагата се е произнесла Комисията за регулиране на съобщенията. Регулаторът наложил 60 000 лева глоба на гиганта заради неправомерния отказ за смяна на мрежата. Съдът също отчете, че съображенията за отказа са непълни и неточни, но сметна, че наложената максимална санкция е прекомерно завишена и я намали на 20 000 лева.
Впрочем нерядко мобилните оператори също печелят битки в съда. Това най-често е съпроводено с драстично намаление на глобата от първата инстанция, а след това и окончателната отмяна на акта на регулатора, като обикновено това се случва при по-незначителни и маловажни случаи.