Русенската окръжна прокуратура ще повдигне обвинение на 17-годишния ученик от Спортното училище, арестуван за побой, грабеж и принуда на свои връстници, съобщи окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.
Прокурор Георгиев заяви, че прокуратурата и полицията ще бъдат безкомпромисни към такива случаи на насилие. 
Първият сигнал срещу 17-годишния Д. М., който тренира гребни спортове и живее с майка си и с по-малкия си брат, постъпва в областната дирекция на МВР на 27 октомври тази година. Пострадалото момче обяснява, че му е нанесен побой ден по-рано, при който е получил наранявания и счупване на ръката. Извършен му е грабеж, принуден е да заложи и телефона си в заложна къща, а парите - 600 лева, да даде на 17-годишния, с които той да покрие заем към друг човек.
Прокурор Георгиев обясни, че работата по случая е започнала незабавно. Пострадалият е заявил, че 17-годишният младеж е извършил подобни действия и срещу много други хора. Полицията е поканила пострадалите да предоставят информация. Така след 16.00 часа вчера се е явило друго момче - от видеозаписа с кадри с насилие, заснет през април тази година.
Проверките по двата случая са приключили и е образувано досъдебно производство. Прокурор Георгиев съобщи, че има и трети пострадал след побой от извършителя, който също ще даде показания.
Комисар Димитър Вачков - началник на отдел „Охранителна полиция“ към областната дирекция на МВР в Русе, заяви, че към момента не са много ясни мотивите за тази неоправдана агресия. 
„По отношение на обясненията, които дава, още снощи той публикува в социалните мрежи пост с извинение, като казва, че в състояние на ефект извършва подобни деяния“, заяви Вачков.
Прокурор Георгиев заяви, че след провеждането на разпитите на двете пострадали момчета и при потвърждаване на информацията извършителят ще бъде привлечен като обвиняем и задържан за срок от 72 часа, а след това ще се поиска от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“. По отношение на непълнолетните извършители законът казва, че най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ се взима само в изключителни случаи. 
„Считаме, че този случай е изключителен по няколко причини. Първата, че са пострадали вече две лица от деянията му. Втората е, че това не са инциденти прояви на лицето. Извършихме проверка в информационните системи на полицията и прокуратурата и установихме, че поведението му ескалира. Той е извършител на подобни прояви от 2020 година. Работили сме по няколко случая, по които отново като непълнолетен е нанесъл побой на други непълнолетни ученици от Русе - побой, свързан с лични отношения помежду им, свързани и с момичета. Това са обстоятелства, които той е приемал, че са достатъчно основание да посегне“, обясни прокурор Георгиев. 
За предишните престъпления прокуратурата е използвала законовите механизми за работа с непълнолетни. Единият от случаите е изпратен на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. При тях е образувано възпитателно дело, приключило с налагане на мярка „порицание“. Според прокурор Георгиев това не е било достатъчно да предотврати ескалиране на поведението на младежа. 
„Искам да поканя други граждани на града ни, изобщо граждани на държавата, които са пострадали от престъпление, извършено от това лице, да не се страхуват, да подадат сигнали, за да можем да разследваме и да има справедливост в държавата ни“, каза прокурор Георгиев. 
Той коментира, че законът предвижда затвор за най-тежкото престъпление, което е грабеж. Работата по случая продължава.