Меморандум за сътрудничество подписаха Русенският университет „Ангел Кънчев“ и китайския технологичен гигант „Хуауей“ /“Huawei“/. Документът дава възможност за реализация на общи проекти а студените с интерес в областта на информационните и комуникационни технологии могат се възползват от стипендиантските и обучителни програми на компанията.
„Русенският университет е лидер в дигиталните образователни технологии. Сътрудничество между нашите две организации би било от изключителна полза и за двете страни. Сигурен съм, че нашето партньорство ще бъде пълноценно“, заяви ректорът акад. Христо Белоев. 
„За нас е чест да сключим партньорство с един от най-престижните университети в България, който е известен с неговата разнообразна палитра от професионални направления и специалности, както и с големите успехи на своите студенти в областта на информационните и комуникационни технологии и компютърни науки. В „Хуауей“ вярваме, че технологиите и образованието вървят ръка за ръка. Чрез партньорството с Русенския университет „Ангел Кънчев“ искаме да подкрепим младото поколение, което е двигател на цифровата трансформаци“, каза Тери Ли, генерален мениджър на „Хуауей Технлоджис България“.
Акцент по време на срещата бе стипендиантска програма на „Хуауей“ - „ICT Talents Training Seeds for the Future“. Заедно с глобалната програма „Seeds for the Future“ тя подготвя студентите за реалния бизнес и да обогатява лидерските им умения. Тази година компанията ще награди с по 2000 евро 80 студенти, като изискванията са до 11-ти ноември да се изпратят автобиография и мотивационно писмо на [email protected], а до 30-ти ноември да се изпрати кратко видео до 3 минути по зададена тема, свързана с модерните технологии. Успоредно с това желаещите могат да се включат и в глобалната програма „Seeds For the Future“, чието онлайн обучение ще се проведе в средата на ноември.