Над три пъти са скочили през октомври спрямо септември делата срещу заловени на Дунав мост нелегални мигранти, приключили с признаванена вината и споразумения - от 18 на 54. А скокът спрямо август е много по-впечатляващ, близо 14 пъти - от 4 на 54. По друг начин е приключило и делото срещу български гражданин от шуменско село, опитал да излезе от страната с лична карта на приятел, тъй като вече е бил осъждан. Той също е сключил споразумение да излежи 8 месеца в затвора и да плати 150 лева глоба.
Всички чужденци са задържани през периода 23 август-24 септември без документи за самоличност. Докато са били в ареста, от родните им места са получени личните им карти, от които е станало ясно, че 48 от тях са от Сирия, трима от Ирак, двама от Афганистан и един от Турция. Никой от тях не е бил осъждан. Между получилите първа присъда има три жени, всички от Сирия. По всяко от делата са били назначени преводач и служебен защитник, наказанията са от 3 до 11 месеца условно с различни изпитателни срокове.
Ако денят наистина се познава от сутринта, през ноември осъдените за незаконно преминаване на границата ще бъдат още повече. Само през първия ден на месеца със споразумения в Районния съд са приключили 8 такива дела.