Стоки с лого на защитени марки и безакцизен тютюн иззеха при съвместна акция полицаи и митнически служители на Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“, съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР в Хасково. Вчера във връзка с полицейска акция по линия на акцизите са извършени проверки на влизащи в страната турски лек автомобил и два автобуса - сръбски и турски.
В леката кола е открит тютюн без бандерол с тегло 1,3 кг. При щателна проверка в багажното отделение на турския автобус с водач мъж на 45 г. са намерени 841 парфюма и тоалетни води на известни марки. В сръбския автобус са установени 385 текстилни издели от различни марки. Артикулите без разрешение на правопритежателя са иззети с митнически разписки. На водачите са съставени актове по Закона за акцизите и данъчните складове.
По същото време в Хасково икономическите полицаи са иззели още 55 артикула на защитени марки от частен дом в кв. "Изток", собственост на 51-годишен, който ги е предал с протокол.
Фалшифицираните стоки на световни брандове са характерни за региона на Хасково. Те биват внасяни от Турция или произвеждани в малки местни фирми. Най-често се пласират на Неделния пазар в Димитровград, където случаи с открити от полицията такива артикули има почти всяка седмица, сочат информационните бюлетини на МВР. Практиката е за тези случаи да бъдат информирани правопритежателите на марките, а стоките да бъдат унищожавани.