Дългогодишният директор на Художествената галерия в Русе Елена Великова е един от 39-те носители на традиционната награда „Златен век“, връчвана всяка година от Министерството на културата в Деня на народните будители на изявени личности от сферата на културата, науката и изкуството. 
„За мен това е един от най-значимите и най-сплотяващи празници за народа ни, защото той ни припомня вдъхновението и устрема на нашите първи просветители, озарили пътя на познанието ни, завещали своята смелост, честност и дълбока любов към родината ни. Цял век е изминал, откак Денят на народните будители започва да се отбелязва официално. Оттогава до днес почитта към хората, пред които самият български народ се прекланя и канонизира като светци, се засилва с всяка изминала година“, се казва в поздравлението на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков, което бе прочетено от неговия съветник Светослав Трайков на тържествената церемония в столичната галерия „Средец“. Самият министър е в Израел, където участва в 17-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА в Йерусалим и Тел Авив.
Елена Великова е родена в Русия, завършила е изкуствознание в Санкт Петербург но над 38 години работи и живее в Русе. Повече от четвърт век ръководи Художествената галерия в града и я превърна в истински дом на изкуството. Едно от най-новите й големи постижения беше привличането на изложба с 68 оригинални творби на Салвадор Дали от едноименната частна колекция „Кесаури“, която беше на разположение на ценителите на сюрреализма от 12 юли до 26 октомври.