Концерт на младия виртуоз на пианото Максим Зекин ще постави началото на творческото сътрудничество на Държавна опера-Русе с Френския институт към посолството на Франция в България. Той ще се състои на 5 ноември, събота, от 19 часа, в зала Филхармония и ще бъде част от турнето на националното турне на пианиста. 
В съботната вечер публиката ще се наслади на произведения за лява ръка на Скрябин, Санкан, Масне, Белини, Равел и произведения за две ръце на Моцарт, Сен-Санс, Дебюси, Льогран.
Максим Зекин е роден в Париж. Завършва Националната музикална консерватория в Лион в класа на Жери Мутие и Даниел Рено-Фаскел, където получава Националната диплома за висше музикално обучение - DNESM - с единодушно отличие и поздравления от журито. Впоследствие е приет в Националната музикална консерватория в Париж в цикъл за напреднали в класа на Жан-Франсоа Хайсер. Той също така се възползва от редовните съвети на Лоран Кабасо и Оливие Казал.
Еклектичен музикант, Максим Зекини е изнасял рецитали с певицата Джулия Мидженес и концерти за четене с актрисата Анук Еме. Композитор, той е автор на множество транскрипции, а оригиналните му произведения са публикувани от „Editions Durand-Salabert-Universal Music“. 
 Носител е на международни отличия както от конкурси, така и за своята звукозаписна дейност. Възпитава младежката публика и младите инструменталисти със своите оригинални концерти-лектории, а като концертен изпълнител си е сътрудничил с филхармоничните оркестри на Кейптаун, Малайзия, Киев, Йоханесбург, Куенка и много други. С необичайните програми на своите клавирни рецитали е излизал на сцените на Пекинската и Шанхайската опери, на консерваторията „Чайковски“ в Москва, концертирал е в Италия, Германия, Великобритания, Япония, Австралия и още много други страни по света. През май 2022 година Зекини направи своя дебют с концерт в Карнеги Хол в Ню Йорк.
Има негови записи в десет диска (9 от които вече са налични) на антология от произведения за лява ръка - соло пиано, концерти за пиано и оркестър, камерна музика - представена световна премиера в дискографското издание.