„Царственик или история болгарская“ на Христаки Павлович, отпечатана през 1844 г., е най-ценното и най-старо издание, представено откритата вчера изложба на Русенската библиотека „Паисий-Будителят“, съобщи  библиографът от културния институт Ренета Константинова.
„Счита се, че това е първата преработка и печатно издание на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски“, обясни Константинова.
Други ценни творби в изложбата са издания на „История славянобългарска“ от 1898 г., от 1914 г., от 1930 година.
В експозицията са включени и материали за Паисий, за неговото дело, книги за родното му място, издания по повод различни годишнини. Освен биографичните и исторически изследвания са представени и три художествени произведения. Те са посветени на Паисий - романът на Неда Антонова „Безсмъртие“, Вазовата поема „Паисий“ и пиесата в шест картини „Паисий“ на Асен Ненов-Бдинец.
Експозицията е посветена на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и на 260-годишнината от написването на „История славянобългарска“.
За Деня на народните будители Русенската библиотека показва и експозицията „Будителите“.
Тя представя общи материали за празника в книги и списания, информация за различни личности, нотно издание с химн на народните будители, както и два броя от списание „Юноша“, посветени на Неофит Бозвели и Петко Рачов Славейков.
Русенската библиотека представи и новото си фототипно издание на рубриката „Нашите безсмъртни“, излизала в списание „Юноша“ в крайдунавския град в периода септември 1919 г. - юни 1923 година. Идеята е на русенския поет Живодар Душков.
„Всяко време създава своите будители и смятам, че всеки от нас трябва да се възприема по този начин, да се стреми да пробужда останалите и да дарява от своята светлина на хората до себе си. Продължавайте да бъдете толкова дейни и от вас да струи енергия и светлина, която да пренасяте в целия ни град“, каза в приветствието си при откриването на изложбите кметът Пенчо Милков.