Област Русе е в готовност за предстоящия зимен сезон - това декларираха представителите на институциите на състоялото се днес в областната управа заседание. За поддръжката на републиканската пътна мрежа в региона са ангажирани 97 снегопочистващи машини, които ще бъдат разположени в седем опорни пункта в региона.
Осемте общини в Русенско имат сключени договори или са в процедура по сключване на такива с фирми, осигуряващи снегопочистването. Налични или в процес на доставка са и необходимите инертни материали, луга и сол. Създадена е организация при необходимост движението автомобили да бъде спирано и в съседни на Русе области. 
Актуализирани са списъците с болни на хемодиализа. Не се очертават проблеми при извозването на пациентите, като за целта ще се използват автомобили на двете болници. Линейките на Спешна помощ, които са в готовност за работа при зимни условия, са 13, има и 6 резервни. Лечебните заведения също разполагат с отделни транспортни средства.
В случай на крайна необходимост противопожарната служба в Русе разполага с шест специализирани машини. Сред тях са два ратрака - използвани за спасяване и превоз на бедстващи хора или осигуряване на продукти от първа необходимост, както и верижна машина тип „Четири сезона“, която е с товароносимост седем тона и е необходима при транспортирането на инертни материали при тежки пътни условия. 
Във всички 67 училища и 39 детски градини е осигурено отопление.