За бързо и безопасно пътуване по маршрута Русе-Бяла ще трябва да се почака още шест години. Пред това време едно от най-натоварените и най-опасни трасета в страната явно ще продължи да трупа незавидна черна слава, каквато отдавна има в излишък.
Това стана ясно от публикувания договор между Агенция „Пътна инфраструктура“ и избраните изпълнители на този участък от бъдещата магистрала Русе-Велико Търново - ДЗЗД „Хемус-16320“ /Велико Търново/, „Инфра Експерт“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД, „Автомагистрали - Черно море“ АД и „Трансколт-22“ ЕООД. Цената на поръчката е 876 525 100,64 ЛВ., от които 831 млн. лева за строително-монтажни работи, 3,9 млн. за проектиране и 41,5 млн. лева за допълнителни разходи.               

Поставеният срок сочи, че на година ще се изграждат по 10 километра път, което явно е добро темпо за нашите строителни компании. А часовата ставка, фиксирана в договорното споразумение, е 12 лева за час.
Очаква се проектирането да отнеме около три месеца като за това време се направи и отчуждаване на имотите. 
Договор за изграждане на обхода на Бяла и за участъка до Велико Търново още няма, така че за завършена магистрала до старата столица ще трябва да почакаме повече от 6 години. По трасето трябва да се направят множество подробни устройствени планове /ПУП/, да се реши проблемът с преминаването през археологични обекти и др., а това означава, че стартът ще се забави с месеци. Някакви надежди работата да се забърза дава фактът, че строителството на тази магистрала се финансира от програма „Транспортна свързаност“, която вече е одобрена от Европейската комисия. И според условията в нея строителството трябва да бъде завършено до 2030 година. Така че можем смело да се надяваме, че ще пътуваме доста по-безопасно до Велико Търново без да ни притискат тирове някъде след 8 години.