Русенската филхармония и хорът на Русенската опера изпълниха за първи път в България химна на народните будители в мащабна класическа оркестрация за голям симфоничен оркестър. Това беше част от празничния концерт-спектакъл „О, будители народни!“, който се състоя снощи в Доходното здание в Русе.
Концертът, посветен на днешния Ден на народните будители, съчета прийомите на симфоничното звучене на симфоничния оркестър със звучене на народни оркестри и на народното пеене, посочи директорът на операта Пламен Бейков, който е и един от сценаристите на спектакъла. 
На сцената излязоха също хор „Свети Георги Победоносец“ към Общинския младежки дом, певци и инструменталисти от Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, диригентката и композиторката Луиза Станоева, актьорите Янко Лозанов, Катерина Борисова и Венцислав Петков.
„В програмата са включени новосъздадени произведения от Георги Андреев, който е диригент и директор на националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. В нашия симфоничен оркестър се вписват народни музиканти и това предизвиква едно много интересно звучене“, обясни преди концерта Бейков.
Програмата включваше още музика и слово от емблематични поетични, литературни и музикални творби от годините на Българското Възраждане до наши дни.
„Това са вечни класически текстове, които въздигат, просвещават, които будят в нас най-светли чувства за този български християнски дух, който надявам се всеки трябва да носи в себе си“, каза  Пламен Мирянов, който също е сценарист на спектакъла и председател на фондация „Нашият дом е България“, с чието съдействие се осъществи концертът.
Художествено бяха прочетени текстове от Константин Преславски, Паисий Хилендарски, Св. Иван Рилски, Христо Ботев, Иван Вазов и свързаните с Русе Захари Стоянов и Змей Горянин. В музикалната беше изпълнен и химнът на св. св. Кирил и Методий, както и творби от български композитори. На пулта се редуваха Димитър Косев - главен диригент на Държавната опера в Русе и Георги Андреев - директор на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.