Гжегож Издебски от Полша бе отличен с „Grand Prix“ от журито на осемнадесетото издание на Международния конкурс за екслибрис „Ex Libris - Ex Piscatibus“ на русенската библиотека „Любен Каравелов“ за екслибриса „Моби Дик“. Координатор на журито тази година беше д-р Теодор Лихо - преподавател в Националната художествена академия.
В конкурса участваха 365 творби на 244 художници от 30 държави, темата беше в унисон с обявяването на 2022 г. за Международна година на занаятчийския риболов и аквакултурите от Общото събрание на ООН.
Доайен сред участниците тази година е родуният през 1934 година унгарец Дьорд Борос, който неизменно участва в конкурса от 2014 година. Най-младата художничка е родената през 2015 година Магдалена Александрова, която се включва във форума за втори път.
Наградата на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе бе присъдена на Калина Миланова от Велико Търново за творбата „All good things come to an end“ /“Всичко хубаво има своя край“/.
Тази година участниците получиха и няколко спонсорски награди. Наградата на русенската фондация „Захари Стоянов“ беше присъдена на Владимир Петков от  Мизия. Наградата на Ротари клуб-Русе отиде при Биляна Димитрова от Пордим, а тази на Стопанска камара-Русе - при Десислава Вълева от Горна Оряховица.
По случай церемонията кметът на града Пенчо Милков изпрати на директора на библиотеката Теодора Евтимова поздравителен адрес, в който се казва: „Щастлив съм, че екипът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ продължава дългогодишната традиция и за 18-ти път успя да събере най-вълнуващите екслибриси на творци не само от България, но и от целия свят“.
Предстои отпечатването на цветен каталог с творбите от конкурса. Темата за следващото му издание е „Ex Libris - Ex Dilemma“.
Конкурсът се организира под патронажа и с финансовата подкрепа на Министерството на културата и на Община Русе.