„Топлофикация Русе“ възнамерява да добави още два когенератора на природен газ към инсталираните вече три, които се очаква да заработят до края на годината, научи „Утро“. Те ще са производство на финландската компания „Wartsila“ и ще осигурят още 39,4 мегавата номинална топлинна мощност и ще могат да произвеждат до 17,46 мегавата електрическо.
Новите мощности ще се използват съвместно с наличните вече три и парогенератори 4, 5, 7 и 8 в ТЕЦ „Русе-Изток“. Това са енергийни съоръжения, състоящи се от двигател с вътрешно горене, използващ за гориво природен газ, електрогенератор, произвеждащ електричество, котел утилизатор на топлината от изгорелите газове, пулт за управление и контрол. Инсталацията е автономна и покрива собствената си електроконсумация с част от произведената електроенергия. КПД на такъв двигател е около 45% при 30% за газовите турбини, което обещава по-ниски експлоатационни разходи. 
За двата нови когенератора се чака получаване на разрешение от РИОСВ. За досегашните три такова вече има и се очаква включването им до края на годината. „Топлофикация Русе“ планира извън отоплителния сезон за подгряване на водата да работят единствено когенераторите на природен газ. Това ще намали консумацията на въглища и ще направи централата много по-екологична. Дружеството инвестира и в производството на енергия от биогаз.