Журналистката от Русе Мартина Ганчева, която България познава от успешната й кариера в различни национални медии, оглави новооткрития пресклуб на Българската телеграфна агенция в Букурещ. Това е четвъртият пресклуб на агенцията след тези в Скопие, Босилеград и Тараклия и е част от концепцията на генералния директор на БТА най-достоверната медия да присъства във важни за България градове и държави извън границите на страната. Новият пресклуб, който се намира в централната част на Букурещ, беше осветен от русенския митрополит Наум.
Генералният директор на БТА Кирил Вълчев изтъкна, че плановете на агенцията са да има свои пресклубове във всички съседни държави.
„Правим го на емблематичен ден - преди около пет месеца Румънската православна църква провъзгласи за светица българската царица Теодора като света Теофана. Нейната история е свързана с много ктиторства, включително и на скалните манастири край Русе, но тя е пример за това, че българите и румънците сме свързани от нещо много голямо - от обща вяра“, заяви Кирил Вълчев.
Той изтъкна, че освен чрез общата вяра и общото минало българите и румънците са свързани и чрез една велика европейска река - Дунав, и изрази благодарност към представителите на местните и регионалните държавни власти в двете страни, които уважиха събитието. 
„Минаваме заедно през изпитанията на двете световни войни през миналия век, през изпитанията на комунизма, имаше щастливи моменти, като този точно преди 30 години, когато подписваме договора за приятелство, заедно влязохме в ЕС и НАТО“, изброи Вълчев някои от историческите събития, които свързват Румъния и България.
Мартина Ганчева ще има широко поле за действие в Румъния. Самата тя знае перфектно езика на съседите, а професионалният й опит и майсторство ще й помогнат да разкаже по нов начин както големите истории на българските поборници, намерили подслон в Румъния през Възраждането, така и важните съвременни теми на две съседни, приятелски и съюзнически държави. Без съмнение ще има и огромната помощ на майка си - изп. директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“, която изключително добре познава Румъния и има многобройни контакти там покрай дългогодишната си активна работа за сближаване на двете страни.