В днешно време сме заляти с множество конкурси и то от най-различно естество, но един винаги е предизвиквал най-големи вълнения у хората и той е „Мис България“. През последните години представата за красота в хората се промени, като на мода дойдоха всички козметични процедури, по които залитат много от младите момичета. Сега обаче ще обърнем внимание на това откъде се е зародил конкурса „Мис България“ и коя е първата българка, спечелила тази титла, пише Дир.бг.
Всичко започва в далечната 1929 година, като конкурсът „Мис Европа“ се провежда в Париж. Изпратени са покани до 21 европейски държави, а всяка една от тях трябва да определи победителка за страната си. Нашата също решава да участва, но, разбира се, това не е прието еднакво добре от всички, като едни от хората, които се противопоставят на конкурса са от Българския женски съюз, тъй като според тях това е излишно зрелище.
Условията за участие в конкурса са били кандидатките да бъдат на възраст между 16 и 25 години, неомъжени, да бъдат с хубава и стройна фигура и нежна усмивка. Участието ставало с изпращане на снимки до вестник „Зора“, като кадрите трябвало да бъдат три. 
Тогава настъпва пълна еуфория у дамите в страната, за да търсят рокли и елегантни аксесоари, с които да са облечени при направата на снимките. В този момент фотографската професия процъфтява, тъй като са били търсени от над 200 момичета, на които да направят нужната за конкурса фотосесия. 
Интересен факт е, че журито не е било това, което сме свикнали да виждаме днес, а тогава участие в него са взимали видни художници писатели, скулптори и певици или така наречените хора на изкуството.
За да определят кандидатките, те се събират на вечеря, което се е състояла на 30 януари 1929 година. Първоначално ги избират по снимките, които са им били предоставени, а малко по-късно ги виждат и на живо.
Изборът не е бил никак лесен, но журито се спира на Люба Йоцова от Враца и дава титлата на нея. Нейната подгласничка е Нора Трифинова от Пловдив, а трета става Радка Станишева от Кукуш.
Победителката е от стар възрожденски род и е била истинската красавица за оново време, като е имала кестенява коса, кафяви очи и е била възпитаничка на Френския колеж в Русе, в който наред с отличното образование усвоява и изискани европейски обноски. Баща й е Иван Йоцов, съдружник във фирмата „Братя Йоцови“, която търгувала с яйца. 
Разбира се, както сега, тогава също е имало спекулации, че тя е избрана, защото баща й е бил спонсор.
След като Люба Йоцова печели конкурса, започва да получава предложения от различни рекламни агенции, които тя приема. От парфюмерийни компании, през цигари до сладолед „Люба“, който се появява в един от хотелите. Дружество „Балкан“ пък дава на първата „Мис Бълагария“ застраховка живот на стойност половин милион лева, което за онова време /както и сега/ е била много голяма сума.
След победата дрехите и са били изработвани от най-добрите дизайнери за онова време - Пелагия Видинска и Райна Ракарова и то напълно безплатно. Освен дрехите, с които тя представя България в Париж, то и ежедневните й са били също безплатно изработени.
Журито на конкурса „Мис Европа“ е било от хора на изкуството и културата, като Люба е трябвало да премери сили с още 16 кандидатки за титлата. Българският представител в журито е бил художникът Пенчо Георгиев.
Победителка в „Мис Европа“ става унгарката Ержибет Шимон. Тук интересен факт е, че Люба Йоцова се е разминала на косъм от победата в конкурса. Това обаче не означа, че всичко за Йоцова е приключило, защото тя получава покана да се яви на конкурса „Мис Вселена“, но тя отказва предложението.
Малко по-късно красавицата се омъжва за адвоката Васил Веселинов, като двамата имат син и дъщеря. Дейността, с която се занимава е благотворителност. Умира на възраст от 82 години през 1989 година.