Плащането за паркинг в центъра на Русе вече става и с QR код направо от мобилния телефон. Услугата e достъпна на площад „Света Троица“, в зоната по ул.“П.Д.Петков“ на паркинга на хотел „Дунав“ и на паркинга на Централна поща.
Това е четвъртият начин за внасяне на таксата за платено паркиране наред с късането на билетчета от общински служител, пускане на SMS и ползване на паркомат.
Сканиране на QR код от специалните табели, поставени по стълбовете за осветление на паркингите, отваря страница, в която се въвежда регистрационния номер на автомобила и времето, за което той ще има престой. Максимумът е три часа. Плащането важи за всички зони за кратковременно паркиране.
Приложението е на български и на английски език.
Русенци одобряват нововъведението, но отбелязват два недостатъка, предаде Русе Медиа. Табелите са много малки и трудно се забелязват, ако предварително не знаеш, че трябва да съществуват на дадения паркинг. Другият е свързан с въвеждането на регистрационния номер на автомобила - попълват се само цифрите, но не и буквите от регистрацията. Според водачите това теоретично би могло да създаде проблем, ако има два автомобила с еднакви цифри, а само единият си е платил.
Но тъй като това е слабо вероятно да се случи, общото мнение на шофьорите е, че това е много добра идея, която ги улеснява и изглежда по европейски.