Русенският университет получи ново признание за стратегическа си ориентация към авангардни научни постижения и иновационен растеж. С решение на Министерския съвет той беше включен в списъка на изследователските висши училища в страната. Стойността на това постижение е добре обяснена от дефиницията за изследователски университет: „Висше училище, което дава значим принос за развитието на важни обществени области чрез върхови научни изследвания и има високи резултати от научноизследователска дейност“.
Определянето на един университет като изследователски става въз основа на система от показатели, разпределени в три групи: научни резултати; научен капацитет и възпроизводство на академичния състав и обществено и икономическо въздействие. Това дава допълнителни възможности за финансиране на научноизследователската дейност и естествено за още по високи научни резултати.
„Включването на Русенския университет в списъка на изследователските университети в България е изключително признание за научната резултатност, капацитета и общественото влияние на русенското висше училище. Това е висока оценка за ангажираността и приноса на цялата академична общност към изпълнението на визията на университета да бъде иновативен, модерно мислещ и устремен към върхови постижения. Тази споделена визия е истинският залог за непрекъснато развитие, за творческо неспокойствие, за силата да откриваш последователи в науката, за дръзновението да срещаш и преодоляваш предизвикателства“, заяви ректорът на университета акад. Христо Белоев.