Познатият преди години поток на румънски купувачи по русенските магазини пък тече. Далеч не е толкова пълноводен, но другата разлика е по-съществена - обърнал е посоката, предаде БНТ. Заради по-ниските цени в Румъния много русенци прескачат с колите си да заредят багажниците на северния бряг на Дунав. Както се казва, като си нямаме Одрин, който отдавна привлича като магнит български клиенти не само от Южна България, имаме си Гюргево.
През последните три месеца цените у нас скочиха сериозно и накараха хората да търсят повече за трудно изкараните си пари.
Милка Димитрова е собственик на квартален магазин в Русе. Казва, че в продължение на седмици е зареждала хранителните продуктите всеки ден на нови цени.
„Август-септември цените драстично се увеличиха на млечните продукти. Месните - частично, но и те леко мръднаха. За съжаление, в момента наблюдаваме на яйцата леко покачване. Кашкавал, сирене - скочиха - 5-6 лева на килограм, което е много. Киселите млека 20-30% си скочиха. В сравнение с миналата година зеленчуците са с едни 30-40% нагоре по това време на годината“, отбелязва Милка Димитрова.
Според Елена Йорданова обаче има цени, които са нереално високи.
„Много са завишени. Просто непосилно. Майка ми е пенсионер, за нея е непосилно. Месото, колбасите, сиренето, плодове, зеленчуци, всичко има ръст. Инфлацията е много голяма, заплатите си стоят едни и същи. Трудно е“, казва тя.
В същото време много хранителни стоки в съседна Румъния са на по-ниски цени. Затова и Диян Илиев, когато ходи до Гюргево или Букурещ, не пропуска да посети големите им магазини.
„Отдавам го на това, че в Румъния ДДС на този вид храни е 9%, докато тук у нас си останаха по-големи процентите... Примерно 1 кг кайма може да излезе в порядъка на 7-8 лева, докато тука вече знаете до къде стигнаха цените. За олиото няма да говорим - бутилка олио в Румъния продължава да си стои 3,40-3,60, докато тука цените са над 4 лева и нагоре“, заявява Диян Илиев.
Той обаче е забелязал, че разлика има не само в цената на храните, но и на стоките в другите магазини.
„Когато в Румъния, по-специално в Букурещ, има промоции, цените наистина са промоционални. Пък разнообразието е много по-голямо. Във всеки един от магазините, където влизахме, има повече стока и по-различни модели - говоря за световни брандове, световни марки, които съществуват и в България“, допълни Диян Илиев.
Хора, които по-често пазаруват в Румъния, коментират и друго - че има разлика и в качеството на стоките. За съжаление, не в полза на българските пазари.