2 години условно с 3-годишен изпитателен срок присъди вчера Окръжният съд на 19-годишния Еюб Мюмюн заради фаталния удар на 73-годишната Маргаритка Кирякова, който сложи край на живота й. Освен това младият шофьор ще трябва да забрави да сяда зад волана 24 месеца и да плати близо 1700 лева разноски по делото. Присъдата може да се обжалва.
Шофьорът бе признат за виновен за това, че на 11 февруари миналата година в 20.20 часа не намалил скоростта, докато се движел по ул.“Чипровци“ и по непредпазливост причинил смъртта на възрастната жена. Окръжните магистрати обаче сметнаха обвиненията, че Мюмюн е създал опасност за живота на хората на пътя, не е бил внимателен с пешеходците и не се е съобразил с условията на пътя, за неоснователни. Затова го признаха за невинен по тази част от обвиненията. И постановиха само 2 години условно вместо исканите от прокуратурата 3 години с 5-годишен изпитателен срок.
По делото като частен обвинител бе конституирана племенницата на загиналата пешеходка, която обаче не заведе граждански иск. Обезщетение ще бъде търсено, но най-вероятно от застрахователя.
Заседанията по делото предизвикаха съмнения за професионалната работа на разследващия полицай, който е правил оглед на местопроизшествието, тъй като едно от двете поемни лица призна, че изобщо не е било на мястото на инцидента и не е присъствало на огледа. Това беше последвано от искане за разпит на второто поемно лице, което се оказа, че не е фиктивно. По непотвърдена информация прокуратурата се е заела с разнищване на случая и най-вероятно ще повдигне обвинения срещу разследващия полицай.