Русенската опера по традиция е с няколко номинации за престижното музикално отличие „Кристална лира“ на Съюза на българските музиканти и танцови дейци, агенция „Кантус Фирмус“ и „Classic FM“ радио в ежегодната класация. Гласуването започна вчера в интернет и продължава до 12 часа на 28 ноември, петък, на адрес https://classicfm.bg/kristalna-lira/. 
В категория „Оперно изкуство“ е номиниран баритонът Добромир Момеков за изпълнението си на ролята на Бащата в спектакъла „Рицарски поход“ от Карл Волрат, с който Русенската опера направи премиера в Доходното здание  през юни тази година. Режисьор е Пламен Бейков, а диригент - Димитър Косев. Спектакълът е с участие на солистите и хора на Русенската детска опера заедно със солисти и оркестър на „голямата“ опера в Русе. За наградата Момеков се конкурира с баса Ивайло Джуров и с Пловдивската опера за нейната премиера на „Набуко“ на Античния театър.
Другото русенско предложение за „Кристална лира“ е в категория „Постановъчен екип“. То е за премиерата на същото заглавие, с което детската опера в Русе под ръководството на Свилен Димитров впечатли музикалната публика в града. В тази категория другите номинации са за „Дама пика“ на Варненската опера под режисурата на Вера Немирова и „Севилският бръснар“ на операта в Бургас с режисьор Александър Текелиев. 
Висока оценка получава друга русенска изява - тя е в категория „Оркестрово изкуство“. Става дума за концерта „Ново поколение“ с творби на съвременни български композитори, който столичната публика имаше възможност да оцени в зала „България“ в края на юни тази година. Диригент беше Димитър Косев, който има афинитет към нестандартни програми, каквато е и номинираната за Кристална лира. В тази категория другото предложение е за оркестъра на операта в Пловдив. 
Специално внимание е отделено на изключително артистичното включване на хора на Русенската опера за няколко негови изяви. Едната е в постановката „Мефистофел“ на Ариго Боито, другата - за оперния спектакъл „Ернани“ по време на тазгодишния фестивал „Мартенски музикални дни“, в който хоровият състав с диригент Стелияна Димитрова-Хернани се представи блестящо (заедно с русенския хор „Дунавски звуци“), като показа професионално майсторство и разчупено артистично присъствие на сцената. Номинацията е и за изпълнението през април тази година на Реквиема на Верди. За наградата се бори също и хорът на Пловдивската опера. 
В състезанието за авторитетните музикални награди се включва и младото дарование Мартин Цанев - солист на Русенската детска опера, който направи впечатляваща роля в „Рицарски поход“. В категорията „Млад изпълнител“ Мартин се състезава с кларинетиста Кирил Пенчев от Пловдив и с клавирно дуо „Атмосфери“.