В прекрасно артистично събитие, за което със сигурност ще се говори дълго, превърна русенската балетна трупа новата постановка на „Козият рог“. Главният „виновник“ за това бе доайенът на балета в България проф.Петър Луканов, който на 91-ия си рожден ден се завърна в града, откъдето бележи началото си неговата професионална кариера на артист балетист и хореограф. 25 години след като той бе поставил „Козият рог“ за първи път в Русе - и за втори път в страната след Софийската опера, именитият творец, когото приятелите продължават да наричат топло Пепо Луканов, отново предизвика аплодисменти, възхита и възторжени възгласи „Браво!“. Той самият, също видимо развълнуван, благодари и се поклони на русенската балетна трупа, която с фина чувствителност и професионална всеотдайност откликна на неговия нов постановъчен замисъл. Новата версия на балетния спектакъл по драматичния разказ на Николай Хайтов и по музиката на Красимир Кюркчийски бе пресъздаден от русенската трупа от професора в тандем с неговата талантлива дъщеря Мария Луканова, с която двамата работят в творческо съзвучие. 
Интересът към новата продукция на балета на Русенската опера и гостуването на известния хореограф и режисьор запълни до предел Голямата зала на Доходното здание в неделя вечерта. Зрители бяха не само русенски ценители и представители на артистичния и интелектуален елит на Русе, но също и много хора от други градове. Сред тях бе дъщерята на композитора Красимир Кюркчийски Вихра, артистичният мениджър на Националната опера в Букурещ Иван Кюркчиев, донеотдавна директор на Русенската опера, а също и почти цялата балетна трупа от Старозагорската опера заедно с директорката си, примата Силвия Томова, предишен ръководител на русенския балет. Всички те бурно аплодираха русенските артисти, които повече от два часа живяха стихията на историята за любов, чест, достойнство, отмъщение, преданост и свяст. 
Адмирации заслужиха стремежът към съвършенство в танца и органичното вживяване в трагичните роли на солистите и кордебалета. А след финала дълго не стихваха овациите за изпълнителите на главните роли - Цветелина-Катрин Иванова като Мария, Станислава Караджова-Пенчева като Елина, Масаки Такада като Кара Иван, Тиаго Виктор като Хюсни, Джузепе Сорентино като Лазар, Алесио Кавалера като Мемиш ага и Деян Добрев като Дели Мустафа. Специални аплосдисменти сподириха и мъничката Росена Недкова, която показа артистично присъствие в ролята на малката Мария.
Сценографията и костюмите на Габриела Кърджилова допълваха духа на постановката и подсилваха акцентите в нея, изведени от Петър Луканов и майсторски пресъздадени от трупата с  художествен ръководител Весела Василева. Накрая директорът на Русенската опера Пламен Бейков поздрави творческия екип на премиерата и пожела нови пълни зали на всеки следващ  балетен спектакъл.