Празничен концерт-спектакъл „О, будители народни!“ ще се състои на 31 октомври в Доходното здание в чест на Деня на народните будители.
Концертът отбелязва 100-годишнината от обявяването на 1 ноември за Ден на Народните будители и 30-годишнината от възстановяването на неговото честване.
На сцената ще излязат оркестърът и хорът на Държавната опера в Русе, хор „Св.Георги Победоносец“ към Общинския младежки дом, певци и инструменталисти от Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, диригентката и композиторката Луиза Станоева, актьорите Янко Лозанов, Пламен Пламенов Мирянов, Катерина Борисова и Венцислав Петков.
Програмата емблематични поетични, литературни и музикални творби от годините на Възраждането до наши дни. Ще бъдат прочетени художествено текстове от Константин Преславски, Паисий Хилендарски, Св. Иван Рилски, Христо Ботев, Иван Вазов, Захари Стоянов и Змей Горянин. Ще бъдат изпълнени химните на народните будители и на св. св. Кирил и Методий, както и творби от български композитори.
Ще дирижират Димитър Косев - главен диригент на Държавната опера в Русе, и Георги Андреев - директор на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.
Концертът се осъществява със съдействието на фондация „Нашият дом е България“ на арх. Пламен Пламенов Мирянов.