С първото захлаждане на времето и започналото палене на печките на твърдо гориво са регистрирани и първите за късната есен превишения на нормата за фини прахови частици 10 микрона, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ и посочиха като източник „отоплението от битовия сектор“.
От началото на октомври автоматичната измервателна станция „Възраждане“, разположена в центъра на Русе, е рeгистрирала пет превишения на нормата за фини прахови частици от 10 микрона. За същия период общинската станция „Родина 2“ е отчела 1 превишение на този атмосферен замърсител, а тази, разположена в кв. „Дружба 2“ няма регистрирани превишения.
Междувременно с измерванията от 30 септември до 12 октомври мобилната автоматична станция на Изпълнителна агенция по околна среда приключи работа в Русе за календарната година. През периода, представителен за сезон есен, не са регистрирани отклонения от нормите на серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон и фини прахови частици и бензен, толуен и ксилен. 
Станцията извърши четири измервания в двора на ОУ „Ангел Кънчев“ за наблюдение на качеството на въздуха в западната част на Русе по предварително утвърден от екоминистъра план. Предстои да се реши дали през следващата година ще бъдат заложени планови измервания с тази станция и в кои райони на града ще бъдат те.