16 млади хора от Русе и областта спечелиха посещение в Европейския парламент в Брюксел от 9 до 11 ноември като финалисти в конкурса „Устойчива и иновативна мобилност в градовете - думата имат младите“. Той бе обявен от българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков в партньорство с Русенския университет.
В състезанието участваха 14 отбора от ученици, навършили 16-годишна възраст, студенти, докторанти и млади учени от учебни заведения на територията на областта. Най-ярко откроилите се пет екипа получиха много близки оценки от журито. 
Първото място беше присъдено на отбор „Мобайлър“ от Дойче шуле, който предложи оптимизация на транспортната мрежа в град Русе с помощта на мобилното приложение „Мобайлър“. Веднага след победителите се класираха група докторанти от Русенския университет с предложение за създаването на „Училище за възрастни“, в което деца обучават родители. Сборен отбор от МГ „Баба Тонка“ и СУ „Христо Ботев“ представи няколко идеи за подобряване на транспортната система в градовете, сред които внедряването на мобилното приложение „LANK“. Наградаа на публиката без конкуренция заслужи отбор „Born to Win“ от Дойче шуле с идеи за доставка на пратки с дронове, оригинално съоръжение за справяне със задръстванията, популяризация на електромобилите и рисуване върху превозните средства на градския транспорт.
Журито начело с проф. Велизара Пенчева от РУ обеща да представи всички предложени в конкурса идеи на Община Русе.